Waait er een nieuwe wind door Cyprus?

Nieuws

Waait er een nieuwe wind door Cyprus?

Elena Dikomitis

13 februari 2008

Op 17 februari 2008 trekken de Grieks-Cyprioten naar de stembus om een nieuwe leider te kiezen voor de volgende vijf jaar. Het opklaren van het conflict op het eiland prijkt hoog op de nationale en internationale agenda.

De Cyprioten zijn verdeeld over de betekenis van de verkiezingen. Voor sommigen zijn ze van levensgroot belang en zullen ze de toekomst van het eiland bepalen, voor anderen is dit de uitloop van een aanslepend en uitzichtloos politiek spel.

Nek aan nek race

De drie hoofdspelers in de verkiezingscampagne zijn de huidige centrumrechtse president Tassos Papadopoulos (DIKO), de extreemlinkse parlementsvoorzitter Demetris Christofias (AKEL) en het rechtse Europarlementslid Ioannis Kasoulides (DISY). De meest recente opiniepeilingen geven aan dat de verkiezingen op 17 februari een nek aan nek race worden tussen de drie kandidaten en zeker zullen leiden tot een tweede ronde op 24 februari.

Internationale druk

Op initiatief van toenmalig VN secretaris-generaal Kofi Annan, vond er op 24 april 2004 een referendum plaats over het omvormen van Cyprus tot een federale staat die tot de EU zou toetreden. 76 procent van de Grieks-Cyprioten stemde tegen, terwijl 65 procent van de Turks-Cyprioten akkoord ging met het voorstel. Het conflict op Cyprus bleef ongewijzigd en enkel de Grieks-Cyprioten traden toe tot de Europese Unie.
Alle kandidaten in de Cypriotische verkiezingscampagne profileren zich heel sterk rond het conflict op Cyprus en het Annan plan. Als Christofias of Kasoulides verkozen wordt, kan er onderhandeld worden over amendementen op het oorspronkelijke plan, maar als Papadopoulos wint, wordt het voorstel voorgoed van tafel geveegd.
De internationale gemeenschap verhoogt de druk op alle partners in het Cypriotische conflict om na de verkiezingen tot een oplossing te komen, omdat de verzuurde relatie tussen Turkije en Cyprus de EU-NATO samenwerking in oorlogsgebieden bemoeilijkt.

Wat denken Grieks-en Turks-Cyprioten over de komende presidentsverkiezingen en de toekomst van het eiland?