Wanhopige inwoners Gaza halen diesel uit plastic

Nieuws

Wanhopige inwoners Gaza halen diesel uit plastic

Wanhopige inwoners Gaza halen diesel uit plastic
Wanhopige inwoners Gaza halen diesel uit plastic

IPS

07 mei 2014

Op het dak van een bescheiden huis te midden van de steegjes in het vluchtelingenkamp Nusseirat in de Gazastrook heeft Ibrahim Sobeh met zijn zonen meer dan 200 dagen gewerkt aan een primitief apparaat dat plastic omzet in diesel.

“Het idee ontstond toen ik keek naar de rook van een vuurtje in mijn huis”, zegt Sobeh. Hij ging vervolgens op internet zoeken naar mogelijkheden om rook en damp om te zetten in brandstof en vond al snel meer informatie.

De 65-jarige Sobeh, die dertig jaar geleden een diploma elektrotechniek haalde bij het VN-Instituut voor Werk en Hulp (UNWRA), zegt dat het niet eenvoudig was om aan het benodigde materiaal te komen. En hij moest geld lenen van een vriend.

“Brandstof is extreem duur en moeilijk verkrijgbaar in Gaza, als gevolg van de blokkade”, zegt Sobeh. “Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren om hier brandstof te produceren. Uiteindelijk is dat gelukt. Maar er is flink wat geld nodig voor de ontwikkeling.”

Het apparaat stelt plastic afval, dat bestaat uit oliemoleculen, bloot aan hoge temperaturen en in zuurstofvrije box. Daardoor vallen de plasticdeeltjes uiteen en verdampen ze. De damp wordt vervolgens afgekoeld in metalen buizen, wat resulteert in een vloeistof die ergens tussen benzine, diesel en kerosine in zit.

© IPS/Khaled Alashqar

Ibrahim Sobeh en zijn zoon Mahmud met het apparaat dat ze bouwden om brandstof aan te maken.

© IPS/Khaled Alashqar

“Van 1,5 kilo plastic kunnen we 1 liter brandstof maken”, zegt zoon Mahmud Sobeh. “Machines die werken op diesel, doen het ook op deze brandstof. We hebben monsters naar laboratoriums van de Islamitische Universiteit in Gaza gestuurd voor onderzoek.”

Milieuvervuiling

De brandstofcrisis in Gaza duurt al acht jaar. Israel bepaalt hoeveel brandstof Gaza binnenkomt via de grensovergang Abu Salim. De enige energiecentrale in Gaza heeft ook schaarse diesel nodig. Dagelijks zit Gaza urenlang zonder stroom.

Een liter benzine uit Israël kost 7 shekel (1,44 euro). Een liter gesmokkelde brandstof uit Egypte kostte ongeveer de helft, voordat Egypte de tunnels tussen de noordelijke Sinaï en de zuidelijke stad Rafah afsloot na de afzetting van de voormalige Egyptische president Mohammed Morsi. Deze actie verergerde de elektriciteits- en brandstofcrisis in Gaza.

Sameer Afifi, directeur van het Centrum voor Milieustudies en Wetenschappelijke Laboratoria van de Islamitische Universiteit van Gaza, zegt dat Sobehs project “onder primitieve omstandigheden is uitgevoerd” en dat de “kwaliteit daarom wellicht nog niet optimaal is.” Hij noemt het project echter “veelbelovend.”

Wat zeker is, is dat de productie van brandstof op deze manier schadelijk is voor het milieu en ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Voormalig minister van Milieu Yusef Abu Safieh zegt dat degelijk onderzoek gedaan moet worden naar de productie van deze brandstof. “Door de onvolledige verbranding van plastic kunnen andere koolwaterstoffen vrijkomen die schadelijk zijn en soms kankerverwekkend.”

Dit soort initiatieven stemmen de burgers van Gaza echter hoopvol. “Gewone brandstof is moeilijk verkrijgbaar als gevolg van de hoge prijs. Als we daar lokaal iets op kunnen vinden, hebben we een economisch probleem minder”, zegt Shadi Abu Samra (35) uit het vluchtelingenkamp Al-Shati.