VN roept alle partijen op om het geweld niet te laten escaleren

Wapenstilstand Jemen wordt niet verlengd

Carl Waldmeier (CC BY-NC-ND 2.0)

De strijdende partijen in Jemen hebben geen overeenkomst bereikt om een zes maanden durende wapenstilstand - die zondag 2 oktober afliep - te verlengen. De Verenigde Naties roepen alle partijen op om het geweld niet opnieuw te laten oplaaien terwijl de gesprekken voortgezet worden.

In april werd onder de auspiciën van de VN een wapenstilstand onderhandeld, dat sindsdien al tweemaal verlengd werd. Dat deed de hoop ontstaan voor een geweldloze oplossing voor een van de ergste humanitaire crises ter wereld. 

Maar zondag raakte bekend dat er geen overeenkomst was op het moment dat de wapenstilstand afliep. De knelpunten zijn het volledig heropenen van wegen die steden en regio’s met elkaar verbinden, en de volledige heropening van de luchthaven in hoofdstad Sanaa en de belangrijkste havenstad Hodeidah.

Escalatie vermijden

In Jemen vechten de sjiitische Houthi-rebellen - gesteund door Iran - al meer dan zeven jaar een bloedige strijd uit met het regeringsleger, dat gesteund wordt door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. De burgeroorlog begon toen de Houthi-rebellen de Jemenitische regering uit de hoofdstad Sanaa verdreven in 2015.

Op zaterdag liet de onderhandelingsdelegatie van de Houthi’s weten dat de gesprekken vast zaten. In een verklaring houden ze de coalitielanden daarvoor verantwoordelijk, wegens hun onverzettelijkheid over de heropening van Hodeidah en de luchthaven. Die bevinden zich in Houthi-gebied.

Volgens de delegatie van de internationaal erkende regering zijn de Houthi’s verantwoordelijk voor het vastlopen van de gesprekken.

De onderhandelingen worden echter voortgezet, en de speciale gezant van de VN roept beide partijen op om zich te onthouden van provocaties die kunnen leiden tot een escalatie van geweld. ‘Ik dring er bij hen op aan hun verplichting aan het Jemenitische volk na te komen om elke weg naar vrede na te streven’, aldus VN-gezant Hans Grundberg.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift