Washington wil lat hoger leggen voor leden VN-mensenrechtenraad

Nieuws

Washington wil lat hoger leggen voor leden VN-mensenrechtenraad

Thalif Deen

28 februari 2006

Human Rights First en Amnesty International vinden dat alle VN-lidstaten de plannen voor een nieuw mensenrechtenorgaan bij de Verenigde Naties moeten goedkeuren. Washington gaf deze week te kennen dat het geen genoegen neemt met de samenstelling van de op te richten VN-Mensenrechtenraad.

Na maanden onderhandelingen was er eindelijk een consensus over de VN-Mensenrechtenraad. De opvolger van de Mensenrechtencommissie moet een permanent orgaan worden en zou zes leden minder tellen.

Washington wil nu echter dat de onderhandelingen opnieuw geopend worden. De Amerikaanse ambassadeur John Bolton vindt de plannen niet aanvaardbaar. Hij vindt dat het nieuwe orgaan nog kleiner moet worden. Bolton eist ook dat de leden van het nieuwe orgaan verkozen worden met een tweederde in plaats van met de voorgestelde absolute meerderheid.

Ook Kofi Annan en internationale mensenrechtengroepen had liever een exclusiever lidmaatschap gezien omdat ‘dubieuze’ kandidaten als Zimbabwe, Sudan, Libië en Cuba dan minder snel verkozen raken. Maar de ontwikkelingslanden, beducht voor een te groot gewicht van de westerse landen, namen enkel genoegen met een verkiezing door middel van een absolute meerderheid. In dit geval betekent dit dat minstens 96 van de 191 landen in de VN de kandidatuur steunen.

Ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch had gehoopt op een club met een meer exclusief lidmaatschap, maar vindt dat het huidige ontwerp voldoet. De ontwerpresolutie zal zorgen voor een mensenrechtenorgaan dat een beter instrument is dan de huidige Mensenrechtencommissie, die alle krediet verloren heeft, zegt Kenneth Roth, de directeur van HRW. De jaarlijkse zittingen van de VN-Mensenrechtencommissie ontaarden steevast in een partijtje diplomatiek getouwtrek. Het ontwerp is verre van perfect, maar de Mensenrechtenraad is een stap in de goede richting, zegt Gabor Rona van Human Rights First.

Het is een historische kans om de mensenrechtenmachinerie van de VN te doen werken. Alle regeringen moeten dit onverkort goedkeuren, zegt Yvonne Terlingen, de vertegenwoordiger van Amnesty International bij de VN.

Mogelijk binden de VS nog in. Veel hangt af van de positie van de 25 lidstaten van de Europese Unie. Zonder Europese steun verliezen de VS zo goed als zeker de stemming in de Algemene Vergadering. Een slechte start voor de nieuwe mensenrechtenwaakhond van de VN. (MM/PD)