Waterhyacint overwoekert Sri Lanka

Nieuws

Waterhyacint overwoekert Sri Lanka

Amantha Perera

18 november 2009

Noem het woord “waterhyacint” in het bijzijn van een Sri Lankaan en hij zal meteen verschrikt reageren. De waterplant heeft het hele eiland overwoekerd en maakt het andere planten onmogelijk

Noem het woord “waterhyacint” in het bijzijn van een Sri Lankaan en hij zal meteen verschrikt reageren. De waterplant heeft het hele eiland overwoekerd en maakt het andere planten onmogelijk.

De waterhyacint werd in 1901 Sri Lanka binnengebracht door de vrouw van de Britse gouverneur. Een eeuw later is het de ergste invasie van onkruid. Met zijn dikke groene bladeren en ruige wortels heeft de waterhyacint zich over het hele eiland verspreid. Hij bedekt waterwegen, rijstvelden en moerassen. Doordat hij alle zonlicht wegneemt, sterven niet alleen andere planten maar ook vissen.

“Ze komen binnen als sierplanten, maar zodra ze snel beginnen te groeien, gooien de mensen ze weg, en dan groeien ze waar ze ook terechtkomen”, zegt milieuexpert en advocaat Jagath Gunewardena. “De mensen staan er niet bij stil dat mooie planten niet in ons ecosysteem kunnen passen en het zelfs kunnen beschadigen”, zegt Sajeewa Chamikara, coördinator van de Sri Lankaanse Milieuvereniging (SLEA).

Niemand heeft al een echte oplossing gevonden voor de bedreiging. En de waterhyacint is niet het enige gevaar. Gunewardena schat dat zich op dit moment veertig uitheemse planten snel over het eiland verspreiden en schade aanrichten.

Een speciale wet verbiedt de import van de waterhyacint en andere vreemde planten. Maar echte controle blijft uit, zeggen Chamikara en Gunewardena. Volgens Gunewardena treedt het ministerie van Landbouw alleen op tegen landbouwonkruid en is er geen controle op sierplanten.