Steden gaan nauwer samenwerken om bevolking te beschermen tegen overstromingen en droogte

Waterproblemen zadelen wereldsteden op met miljardenfactuur

CC0

Droogte, overstromingen en kusterosie vormen een enorm risico voor steden over de hele wereld. De kosten kunnen oplopen tot 194 miljard dollar per jaar tegen de helft van deze eeuw, blijkt uit onderzoek in 96 steden.

De steden hebben zich verenigd in het internationale netwerk C40. Op basis van hun gegevens werd een momentopname gemaakt van de klimaatcrisis vandaag, en van daaruit ook trends voor de komende decennia ingeschat.

Overstromingen

Daaruit blijkt dat vooral rivieroverstromingen de rekening voor steden zullen doen stijgen. Halverwege deze eeuw zullen naar schatting 7,4 miljoen stedelingen erdoor getroffen worden, met een totale kost van 64 miljard per jaar. Als ook andere extra kosten meegerekend worden, bijvoorbeeld volksgezondheid, dan stijgt de factuur naar 136 miljard per jaar.

Steden in het zuiden zijn tot tien keer kwetsbaarder voor de gevolgen van die overstromingen.

De analyse waarschuwt ook dat driehonderd stroomcentrales risico lopen, waarvan de helft in de VS. Ook 2400 ziekenhuizen en gezondheidscentra lopen gevaar, waarvan bijna de helft in India.

De overstromingen treffen zowel steden in het noordelijke als het zuidelijke halfrond, maar steden in het zuiden zijn tot tien keer kwetsbaarder voor de gevolgen van die overstromingen.

Droogte en zeespiegelstijging

Tegelijk wordt ook droogte een groeiend probleem, goed voor 111 miljard dollar per jaar voor alle C40-steden samen. Opvallend: die kosten staan zo goed als vast, ook als de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs gehaald worden. Het meest getroffen zijn steden als het Zuid-Afrikaanse Pretoria en het Chinese Chengdu. Maar ook in westerse steden als Chicago, Phoenix, Lissabon, Barcelona en Warschau zal de factuur door droogte met minstens 20 procent stijgen tegen 2050.

Tot slot speelt de stijgende zeespiegel de steden parten. Voor een stad als New Orleans kost het probleem nu al 1564 dollar per inwoner, en die rekening zal meer dan verdubbelen tegen het midden van de eeuw. In een stad als het Bengalese Dhaka kunnen de kosten zelfs 65 keer hoger worden dan vandaag. Ook steden als Calcutta en Ho Chi Minh-stad zien de kosten verveelvoudigen. 

Samenwerking

De steden in het C40-netwerk willen nauw samenwerken om de uitdagingen het hoofd te bieden en hun bevolking te beschermen tegen zowel droogte als overstromingen.

‘De klimaatcrisis is een van de grootste wereldwijde bedreigingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd.’

‘De klimaatcrisis is een van de grootste wereldwijde bedreigingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd’, zegt Sadiq Khan, burgemeester van Londen en huidig C40-voorzitter. ‘Hier in Londen ondervinden we al aan den lijve de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis, met de plotselinge overstromingen afgelopen zomer die huizen, bedrijven, treinstations, ziekenhuizen getroffen hebben en het leven in delen van de hoofdstad tot stilstand brachten.’

Khan wijst er op dat de crisis ook sociale en raciale onrechtvaardigheden verergert. ‘De gevolgen van de klimaatcrisis hebben niet in gelijke mate gevolgen voor burgers – we weten dat de meest kwetsbaren – vooral die in het Zuiden – de ergste gevolgen van klimaatverandering ondervinden. Armoede, deprivatie en ongelijkheid op gezondheidsgebied zullen ook het vermogen van mensen verminderen om zich voor te bereiden en te reageren op extreem weer en te herstellen van overstromingen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.