We gooien elk jaar meer elektronica weg

Nieuws

We gooien elk jaar meer elektronica weg

We gooien elk jaar meer elektronica weg
We gooien elk jaar meer elektronica weg

IPS

13 december 2017

In amper twee jaar tijd is de stroom elektronisch afval opnieuw met 8 procent gegroeid. Amper een vijfde daarvan wordt gerecycleerd, blijkt uit nieuwe cijfers van de VN.

Curtis Palmer (CC BY 2.0)

‘E-waste is een dringend probleem in onze huidige digitaal georiënteerde wereld, waar het gebruik van elektronica voortdurend toeneemt’, zegt Houlin Zhao, secretaris-generaal van het VN-agentschap voor Telecommunicatie (ITU)

Curtis Palmer (CC BY 2.0)​

In 2016 werd wereldwijd maar liefst 44,7 miljoen ton aan elektronica afgedankt. Dat is 8 procent of 3,3 miljoen ton meer dan in 2014. En die stijging zet zich door, zeggen deskundigen. Ze verwachten een verdere stijging tot 52,2 miljoen ton in 2021.

De cijfers staan in de Global E-Waste Monitor 2017, een rapport van het VN-agentschap voor Telecommunicatie (ITU). In het rapport wordt gewaarschuwd dat de groeiende afvalstroom grote gevolgen heeft voor het milieu en de volksgezondheid, omdat een groot deel niet een veilige manier wordt verwerkt. Bovendien kost het de economie miljarden aan kostbare materialen.

Recyclage

Uit het rapport blijkt ook dat van al die e-waste amper 8,9 miljoen ton werd gerecycleerd, zo’n 20 procent. Dat is schadelijk voor de economie, want e-waste bevat aanzienlijke hoeveelheden goud, zilver, koper, platinum en andere kostbare materialen. De auteurs schatten dat in 2016 wereldwijd voor in totaal 55 miljard dollar aan kostbare metalen werd weggegooid.

De auteurs van de Global E-waste monitor schatten dat in 2016 wereldwijd voor in totaal 55 miljard dollar aan kostbare metalen werd weggegooid.

‘We leven in een tijd van transitie naar een meer digitale wereld, waar automatisering, sensoren en artificiële intelligentie de industrie en de samenleving transformeren’, zegt Antonis Mavropoulos van de International Solid Waste association (ISWA). ‘E-waste is daar het meest zichtbare bijproduct van. Dankzij technologische vooruitgang moeten we daar de juiste oplossingen voor vinden en evolueren naar een duurzame toekomst en een circulaire economie.’

Wetgeving

Hoopgevend is wel dat in een groeiend aantal landen wetgeving is aangenomen of in de maak is rond e-waste. In 2016 was dat het geval in 67 landen, samen goed voor 66 procent van de wereldbevolking. In 2014 was dat nog maar voor 44 procent van de wereldbevolking het geval.

‘E-waste is een dringend probleem in onze huidige digitaal georiënteerde wereld, waar het gebruik van elektronica voortdurend toeneemt’, zegt Houlin Zhao, secretaris-generaal van de ITU. ‘Dit rapport is een belangrijk instrument voor regeringen die de juiste strategie willen ontwikkelen en beleid willen uitstippelen om de gezondheids- en milieueffecten te verminderen.’