Plastic schaadt het IQ van uw kinderen

Kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan bepaalde weekmakers in plastic blijken in de lagere school gemiddeld zes punten lager te scoren op een IQ-test. Dat blijkt uit onderzoek van de Columbia University.
 

  • Gerry Thomasen (CC BY 2.0) Kinderen van de moeders met een hoogste blootstelling aan die stoffen bleken gemiddeld zes punten lager te scoren op de IQ-test dan kinderen van de moeders die het minst waren blootgesteld. Gerry Thomasen (CC BY 2.0)

De onderzochte stoffen zijn alomtegenwoordig in consumentenproducten, zoals plastic folie, vinyl, cosmetica en zeep.

Weekmakers of ftalaten liggen al langer onder vuur omdat steeds meer onderzoek erop wijst dat ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren, en zo bijvoorbeeld genitale afwijkingen kunnen veroorzaken bij baby’s of tot astma kunnen leiden.

Nu blijkt uit onderzoek van de Colombia University dat bepaalde varianten ook een invloed kunnen hebben op de intelligentie van jonge kinderen. De onderzochte stoffen, DnBP en DiBP, zijn alomtegenwoordig in consumentenproducten, zoals plastic folie, vinyl, cosmetica en zeep.

De wetenschappers volgden 328 zwangere vrouwen en hun kinderen. Ze gingen specifiek na in welke mate de vrouwen tijdens hun zwangerschap werden blootgesteld aan vier soorten ftalaten, door reststoffen in hun urine te meten. Vervolgens wachtten ze zeven jaar, om dan het IQ van de kinderen te meten.

Met name voor DnBP en DiBP bleken de resultaten schokkend: kinderen van de moeders met een hoogste blootstelling aan die stoffen bleken gemiddeld zes punten lager te scoren op de IQ-test dan kinderen van de moeders die het minst waren blootgesteld.

Substantiële handicap

‘Zwangere vrouwen worden in de VS bijna dagelijks blootgesteld aan ftalaten, vaak in dosissen vergelijkbaar met die we optekenden en die een substantiële vermindering van het IQ veroorzaken’, zegt hoofdauteur Pam Factor-Litvak, hoogleraar Epidemiologie aan de Colombia University.

‘De grootte van die IQ-verschillen is verontrustend’, zegt ook zijn collega Robin Whyatt, hoogleraar Milieu en Gezondheidswetenschappen. ‘Een vermindering van 6 tot 7 punten kan ernstige gevolgen hebben voor de prestaties in het onderwijs en de kansen op de arbeidsmarkt.’

De wetenschappers raden zwangere vrouwen aan om hun blootstelling tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te beperken, en bijvoorbeeld geen eten in plastic op te warmen in de microgolf. Ook geparfumeerde producten zoals luchtsprays zijn uit den boze.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift