Onnodige verpakking wordt verboden, minimaal hergebruik en recyclage worden verplicht

Weg met shampooflesjes in hotels: EU pakt wegwerpverpakkingen aan

Pixabay

De Europese Commissie stelt nieuwe regels voor om de ongebreidelde groei van wegwerpverpakkingen te stoppen. Onnodige verpakking wordt verboden, minimaal hergebruik en recyclage worden verplicht. 

De cijfers liegen er niet om: elke Europeaan produceert nu bijna 180 kilogram verpakkingsafval per jaar. Verpakkingen zijn goed voor 40 procent van alle plasticverbruik en 50 procent van het papier in de EU. En vooral: de berg wegwerpverpakkingen groeit sneller dan de bevolking of de economie.

De maatregelen moeten het verpakkingsafval per Europeaan met 37 procent verminderen.

Als er niets gebeurt, stijgt het gebruik met nog eens 19 procent tegen 2030. Er is dus dringend nood aan nieuwe regels, zegt de Europese Commissie. Die moet het gebruik van wegwerpplastic voorkomen, hergebruik en navullen bevorderen en ervoor zorgen dat alle verpakkingen tegen 2030 recycleerbaar zijn. De maatregelen moeten het verpakkingsafval per Europeaan met 37 procent verminderen.

Afhaalrestaurants en shampooflesjes

Concreet zullen bijvoorbeeld afhaalrestaurants of e-commercebedrijven verplicht worden om een bepaald percentage van hun producten aan te bieden in herbruikbare of navulbare verpakkingen. De Europese Commissie stelt ook een verbod in op duidelijk onnodige wegwerpverpakkingen, zoals plastic bekers in restaurants of cafés, wegwerpverpakking voor fruit en groenten, of miniatuurshampooflesjes in hotels.  

Daarnaast wordt recyclage sterk gestimuleerd, met duidelijke ontwerpcriteria voor verpakking en statiegeld voor plastic flessen en blik. Een heldere etikettering moet het duidelijk maken welk materiaal gebruikt is, en hoe die best gesorteerd wordt. Daarvoor komen er uniforme symbolen die in de hele EU gebruikt zullen worden.

De industrie zal dus flink moeten investeren in de transitie, maar volgens de Europese Commissie is het algemene effect op de economie en de werkgelegenheid positief.

De verpakkingssector zelf zal ook verplichte percentages gerecycleerd materiaal moeten gebruiken, zodat gerecycleerde kunststof een waardevolle grondstof wordt. 

Goed voor de economie en de werkgelegenheid

De industrie zal dus flink moeten investeren in de transitie, maar volgens de Europese Commissie is het algemene effect op de economie en de werkgelegenheid in de EU positief. Alleen al het stimuleren van hergebruik zal naar verwachting leiden tot meer dan 600.000 nieuwe banen tegen 2030, waarvan heel wat bij lokale kleine en middelgrote ondernemingen. De commissie verwacht ook veel innovatie, waardoor het gemakkelijker wordt om te verminderen, te hergebruiken en te recyclen. 

Voor de industrie zijn er dus voordelen, zegt de commissie: de behoefte aan nieuwe materialen vermindert, de recyclagesector groeit en er liggen kansen voor startups. Als de besparingen worden doorgerekend naar de consument, zou elke Europeaan tegen 2030 zo’n 100 euro kunnen besparen. 

De regels moeten de verpakkingssector ook op het spoor helpen klimaatneutraliteit te bereiken tegen 2050: ze verminderen de uitstoot van de sector met 23 miljoen ton tegen 2030, vergelijkbaar met de totale uitstoot van een land als Kroatië, en verminderen het waterverbruik met 1,1 miljoen kubieke meter water.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.