Wegverkeer heeft "vergeten" uitstoot

Nieuws

Wegverkeer heeft "vergeten" uitstoot

Wegverkeer heeft "vergeten" uitstoot
Wegverkeer heeft "vergeten" uitstoot

19 juni 2012

Bij de auto krijgt de uitstoot van de verbrandingsmotor veel aandacht, maar daarnaast stoten auto's ook nog allerlei andere partikels uit. Die zijn afkomstig van slijtage van onderdelen, banden en wegdek. Nieuw onderzoek schat dat die uitstoot even aanzienlijk is als die van de motor.

De uitstoot van voertuigen wordt aan banden gelegd, met name in de strijd tegen klimaatverandering en luchtvervuiling. Maar die wetgeving verliest een belangrijke bron van vervuiling uit het oog, zeggen Britse onderzoekers.

Slijtage

Ze slaagden erin om de vervuiling met partikels te meten die afkomstig zijn van onder meer rem- en bandenslijtage.  Bij het remmen komt ijzer- en koperstof vrij, naast antimoon en barium. Slijtage van de weg produceert vooral minerale partikels. Bij bandenslijtage komen onder meer metaalpartikels vrij, omdat zink gebruikt wordt bij het vulkaniseren van het rubber.

Tot slot maakt een rijdend voertuig heel wat partikels los die op het wegdek liggen, zoals alle voorgaande, maar met name in drogere gebieden ook mineralen zoals silicium, aluminium en ijzer, en in de winterperiode ook strooizout.

Al die partikels samen zijn naar schatting vergelijkbaar met de uitstoot van de verbrandingsmotor, zeggen de onderzoekers. Ze publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Environmental Science & Technology. De wetenschappers wijzen er op dat de partikels gemiddeld groter en zwaarder zijn dan de vervuiling door bijvoorbeeld dieselmotoren, maar dat ze toch een belangrijke bedreiging voor de volksgezondheid vormen, met name voor de luchtwegen.