‘Energievraag verminderen moet topprioriteit zijn voor Europese overheden’

Welke energiecrisis? 1 op de 3 EU-landen doet niets om energie te sparen

Pexels / George Desipiris (CC0)

Amper twaalf lidstaten hebben al bindende maatregelen ingevoerd om de energievraag in hun landen te verminderen.

Vier maanden na hun afspraak om het gas- en stroomverbruik flink te drukken, hebben amper twaalf lidstaten al bindende maatregelen genomen. Veel landen doen enkel vrijblijvende inspanningen, en acht lidstaten hebben zelfs nog helemaal niets gedaan.

In juli kwamen de Europese leiders overeen om de energievraag in hun landen flink te verminderen. Het gasverbruik moest met 15 procent naar beneden, het stroomverbruik met 10 procent.

Maar na vier maanden blijkt daar in de praktijk niet overal veel van terechtgekomen, toont onderzoek van het Europees Milieubureau (EEB). Van de 27 lidstaten hebben er 8 zelfs nog geen enkele maatregel ingevoerd om het gas- en stroomverbruik te verminderen bij gezinnen, bedrijven of de overheid.

België

Amper twaalf lidstaten hebben al bindende maatregelen ingevoerd. Duitsland en Italië, traditioneel sterk afhankelijk van Russisch gas, hebben de meest ingrijpende stappen gezet, net als Frankrijk en Spanje.

België behoort samen met landen als Portugal en Denemarken tot een tweede groep die volgens het EEB het relatief goed heeft gedaan. Die groep heeft wel concrete en bindende maatregelen aangenomen, maar enkel in de publieke sector. België krijgt ook goede punten voor de campagne ikhebimpact.be, die simpele tips geeft om het energieverbruik te verminderen.

Vrijwillig

Hoewel ze sterk afhankelijk zijn van gas – goed voor 30 tot 40 procent van hun energiemix – hebben Nederland en Kroatië daarentegen enkel vrijwillige maatregelen ingevoerd, zoals een informatiecampagne voor gezinnen en kleine bedrijven.

Acht landen hebben dus nog geen enkele maatregel genomen, waaronder Roemenië en Litouwen hebben, ondanks hun grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bij die groep zitten ook Zweden, Bulgarije, Estland en Letland.

‘Hoe sneller we ons energieverbruik verminderen, hoe sneller we de druk verminderen op de hoge energieprijzen, waardoor gezinnen en de industrie worden ontlast’, zegt Davide Sabbadin van het EEB. ‘Alle signalen wijzen erop dat het aanvullen van de gasvoorraden voor de volgende winter veel moeilijker wordt.’

De energievraag verminderen moet dus topprioriteit zijn voor de Europese overheden, zegt Sabbadin, in plaats van kortetermijnmaatregelen die de afhankelijk van van fossiele bestendigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.