Welkom Zeronaut!

MO* heeft al een lange traditie van Wereldblogs. We zijn blij dat we vandaag een nieuw blog-hoofdstuk kunnen opstarten met de komst van Zeronaut op onze site. De Zeronauten zullen ons helpen om nog beter de vinger aan de pols te houden van de duurzame transitie. 

  • © Ruth Govaerts/MO* © Ruth Govaerts/MO*
  • © Simon Wardenier Gie Goris: 'De komst van Zeronaut versterkt het aanbod van MO*' © Simon Wardenier

De mondialisering begrijpbaar maken voor een breed lezerspubliek. Met die overkoepelende opdracht gaat de redactie van MO* elke dag opnieuw aan de slag. Dat betekent kennis en inzicht bieden in de economische belangen die spelen, in de politieke bewegingen die overal ter wereld plaatsvinden, in de sociale consequenties van gevoerd beleid maar ook in de dynamieken die mensen zelf op gang brengen. De voorbije jaren zijn ook ideologische conflicten en hard geweld belangrijke thema’s geweest voor MO*. De mondialisering en het model van productie en consumptie dat erdoor veralgemeend wordt, hebben echter ook een enorme impact op de planeet. Daarom zijn we meer en meer gaan berichten over klimaat, ecologische uitdagingen, water, biodiversiteit en vervuiling. Maar er is meer nodig.

De journalistieke uitdagingen binnen de driehoek ecologie – mondialisering – sociale inclusie zijn zo groot, dat het voor MO* fantastisch nieuws is dat de auteurs van Zeronaut voortaan hun analyses, onderzoek en verhalen zullen publiceren op MO.be.

Informatie over experimenten met oplossingen, bijvoorbeeld. Inzicht in de vele – en urgente – transities. Verhelderen van verbanden tussen dagelijks gedrag van burgers, beleid van overheden en mondiale machtsverhoudingen. De journalistieke uitdagingen binnen de driehoek ecologie – mondialisering – sociale inclusie zijn zo groot, dat het voor MO* fantastisch nieuws is dat de auteurs van Zeronaut voortaan hun analyses, onderzoek en verhalen zullen publiceren op MO.be.

Zeronaut heeft zich de voorbije jaren ontwikkeld tot een voorbeeld van wat een een thematische blog kan en zou moeten zijn: een ruimte waarop mensen met expertise op een onderbouwde en evenwichtige manier schrijven over de thema’s die hen passioneren. De verhalen, inzichten en argumenten die dat werk oplevert, zijn wij op de redactie gaan waarderen als belangrijke bijdragen tot het onderontwikkelde veld van de ecologische journalistiek in Vlaanderen.

MO* heeft al een lange traditie van Wereldblogs, waarin mensen berichten over de plaatsen waar ze zich voor kortere of lange tijd bevinden. Dat levert soms veel herkenbare menselijkheid op –met al haar twijfels, woede en worstelingen- , op andere momenten halen die Wereldblogs zonder meer het niveau van “onze correspondenten ter plaatse”.

De ruimte die MO* vanaf nu maakt voor Zeronaut heeft dezelfde ambitie: soms verwachten we persoonlijke getuigenissen over het vallen en opstaan van mensen of groepen die duurzaamheid in de concrete praktijk willen brengen, op andere momenten zullen de Zeronaut-bijdragen de facto onderzoeksjournalistiek zijn. Maar altijd zorgen zowel de Zeronauten als de MO*redactie ervoor dat de informatie betrouwbaar, onderbouwd en relevant is.

De komst van Zeronaut versterkt het aanbod van MO*. En het bereik van MO* is nodig om de informatie die de Zeronauten verzamelen en publiceren hoger op de maatschappelijke agenda te krijgen. Op die manier zetten we samen onze schouders onder de opdracht om meer Vlamingen inzicht te geven in de uitdagingen van onze mondialiserende wereld.

Welkom Zeronauten!

mo.be/zeronaut

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur