'De COVID-19-pandemie verwoest gezondheidssystemen wereldwijd en bedreigt de doelstellingen die al gehaald zijn'

Wereld gezonder tegen 2030? Cijfers zijn niet bemoedigend

UNICEF Ethiopia (CC BY-NC-ND 2.0)

De VN wilden de wereld tegen 2030 een stuk gezonder maken. Dat gaat niet lukken, blijkt uit de jongste cijfers die de organisatie heeft verspreid.

Vanaf vandaag organiseren de VN hun jaarlijkse bijeenkomst om de vooruitgang van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te bespreken. De cijfers die de landen kregen, zijn weinig bemoedigend.

Voor SDG3, de doelstelling die veel meer gezonde mensen wil tegen 2030, ziet het er zelfs zeer slecht uit. Was er de voorbije jaren op verschillende punten nog voorzichtig sprake van vooruitgang, dan zien de VN nu vooral vertraging en stilstand. 

COVID-19 

De meeste van de dertien subdoelstellingen van SDG3 zullen niet worden gehaald, zeggen de VN. Bovendien ‘verwoest de COVID-19-pandemie gezondheidssystemen wereldwijd en bedreigt ze doelstellingen die al gehaald zijn.’

Was er de voorbije jaren op verschillende punten nog voorzichtig sprake van vooruitgang, dan zien de VN nu vooral vertraging en stilstand. 

Aan aids, tuberculose en malaria moet bijvoorbeeld tegen 2030 een einde komen. Dat gaat niet lukken. In 2018 waren er naar schatting 1,7 miljoen nieuwe hiv-infecties, een op de drie bij vrouwen in Afrika ten zuiden de Sahara.

De vooruitgang tegen malaria kwam tot stilstand. De strijd tegen tuberculose gaat te traag om de epidemie tegen 2030 te beëindigen.

Vaccineren tegen mazelen 

Ondanks de dalende kindersterfte stierven alleen al in 2018 ongeveer 5,3 miljoen kinderen voordat ze de leeftijd van vijf jaar bereikten, de helft daarvan zelfs in de eerste levensmaand.

De vaccinatiegraad bij kinderen tegen difterie-tetanus-kinkhoest blijft steken op 86 procent, waardoor miljoenen kinderen niet beschermd worden. Bij mazelen zit men aan 69 procent maar dat is nog steeds onvoldoende om uitbraken van mazelen te voorkomen. Bij pneumokokken is men nog niet boven 50 procent geraakt.

De kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten, kanker, diabetes of chronische ademhalingsziekte daalde van 19 procent in 2010 tot 18 procent in 2016, te traag om ook deze subdoelstelling te halen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.