Wereld houdt van Obama, niet van VS

Nieuws

Wereld houdt van Obama, niet van VS

Ali Gharib

08 juli 2009

Geen enkele wereldleider boezemt internationaal meer vertrouwen in dan Obama, maar het imago van de VS blijft slecht. Amerika maakt misbruik van zijn macht, vinden veel respondenten van een nieuwe enquête in negentien landen.

Meer dan 11.000 van de bijna 19.000 mensen die buiten de VS bevraagd werden, heeft ten minste een beetje vertrouwen in het buitenlands beleid van de Amerikaanse president – een cijfer dat eerdere peilingen bevestigt. Maar de VS blijven op een slecht blaadje staan. Veel respondenten vinden dat de VS andere landen oneerlijk behandelen.
In vijftien van de negentien onderzochte landen oordeelt een meerderheid van de bevraagden dat Amerika zijn enorme macht inzet om andere landen te dwingen dingen te doen of te laten. In maar liefst zeventien landen vinden de meeste respondenten dat de VS het internationaal recht niet respecteren en in elf landen is er massale kritiek op het Amerrikaanse klimaatbeleid.

Twee gezichten

“Amerika heeft twee gezichten”, zegt Steven Kull, de directeur van WorldPublicOpinion.org dat de resultaten gisteren (7 juli) publiceerde. “Het ene is dat van de coöperatief ingestelde, beheerste wereldmacht die zich aan de wet houdt. Het andere is dat van de meer traditionele staat die alles in het werk stelt om haar belangen te verdedigen en zich niets aantrekt van wederkerigheid en eerlijkheid. De mensen zien ze allebei, en daarom is er geen drastische verschuiving in het imago van de VS, al zijn veel mensen opgezet met Obama.”
In negen landen oordeelt een meerderheid van de bevraagden dat de VS vooral een negatieve rol spelen in de wereld. Dat is onder meer het geval in Irak en Pakistan, waar de VS militair actief zijn, maar ook in Egypte en Turkije, twee cruciale bondgenoten van de VS. In veel islamitische landen vindt een overgrote meerderheid van de bevraagden dat hun land oneerlijk wordt behandeld door de VS. 
De meeste interviews werden afgenomen voor de toespraak waarin Obama in Caïro de islamitische wereld de hand reikte. Amper 39 procent van de Egyptenaren had er op dat moment enigszins vertrouwen in dat Obama de goede keuzes zou maken in zijn buitenlands beleid. Obama doet het daarmee wel veel beter dan zijn voorganger, George W. Bush, die maar 8 procent haalde.

Machtsmisbruik

Ook in de rest van de wereld vinden veel bevraagden dat de VS andere landen niet geven wat hen toekomt. In Mexico, een nauwe handelspartner, vindt maar 10 procent dat de Amerikanen zich laten leiden door eerlijkheid. 97 procent van de Mexicaanse respondenten oordeelt dat de VS hun macht misbruiken.
Alleen in Kenia, Nigeria en Duitsland noemen meer respondenten de VS eerlijk dan oneerlijk in internationale relaties.
Nigeria en Kenia zijn ook de enige landen waar een meerderheid van bevraagden niet vindt dat de VS hypocriet zijn omdat ze andere landen aanmanen zich aan het internationaal recht te houden terwijl ze zich er zelf niet aan storen.
Ook in de VS werden mensen bevraagd. Vier op de vijf Amerikanen vinden dat de VS een positieve rol spelen in de wereld, maar 71 procent stemt ermee in dat de VS met hun militaire macht dreigen om voordelen af te dwingen.