Wereld put grondwaterlagen in sneltempo uit

Grondwaterlagen over de hele wereld dreigen in sneltempo op te geraken. In India, Spanje en Californië zullen de reserves al tegen 2050 uitgeput zijn, waarschuwt nieuw onderzoek.

  • Anton Groos (CC BY-SA 4.0) Vooral intens geïrrigeerde gebieden in drogere klimaten, zoals de Amerikaanse hoogvlakten, de stroomgebieden van de Indus en Ganges zouden mogelijk al tegen 2040 en 2060 hun grondwaterlagen kunnen uitputten. Anton Groos (CC BY-SA 4.0)

Studies gingen tot nog toe vaak uit van satellietdata om de staat van grondwaterlagen in te schatten, maar die kunnen enkel op grote schaal projecties maken, zegt Inge de Graaf, hydroloog aan de Colorado School of Mines in Golden, Colorado.

In haar onderzoek, in samenwerking met de Universiteit van Utrecht, gebruikt ze nieuwe gegevens over de structuur van grondwaterlagen, watergebruik en de manier waarop grondwater gebruikt en aangevuld worden. Zo kunnen er ook op regionale schaal voorspellingen worden gedaan.

Het onderzoeksteam gebruikte het model om te voorspellen waar en wanneer grondwaterlagen over de hele wereld hun limieten kunnen bereiken, of wanneer de waterspiegel onder het bereik van moderne pompen zakt.

Irrigatie

Uit het model blijkt dat vooral intens geïrrigeerde gebieden in drogere klimaten, zoals de Amerikaanse hoogvlakten, de stroomgebieden van de Indus en Ganges mogelijk al tegen 2040 en 2060 hun grondwaterlagen kunnen uitputten. Ook het zuiden van Spanje en Italië en delen van Argentinië en Australië lopen gevaar.

In de VS is het risico acuut: delen van Californië kunnen er al in twintig jaar hun grondwaterlagen opgebruikt hebben.

1,8 miljard mensen

Tegen 2050 dreigen zo wereldwijd 1,8 miljard mensen in regio’s te leven waar de grondwaterlagen volledig of grotendeels opgebruikt zijn voor drinkwater of landbouw, zegt de Graaf.

‘Het economisch exploiteerbare water is nu al onbereikbaar of wordt dat in de nabije toekomst.’

‘Hoewel veel grondwaterlagen productief blijven, is het economisch exploiteerbare water nu al onbereikbaar of wordt het dat in de nabije toekomst, zeker in intensief geïrrigeerde gebieden in de drogere regio’s van de wereld’, zegt de Graaf, die de resultaten eerder deze week voorstelde op de bijeenkomst van de American Geophysical Union.

De Graaf wijst er wel op dat het blijft gaan om inschattingen, want de wetenschappers beschikken niet over de complete data om de structuur van de grondwaterlagen in kaart te brengen of exact te weten hoeveel water die lagen nog bevatten.

‘We weten niet hoeveel water er is, hoe snel het opraakt of hoe lang we dit nog kunnen blijven doen zonder vernietigende gevolgen, zoals het opdrogen van bronnen of rivieren’, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.