Wereld Sociaal Forum in 2006 naar Caïro?

Nieuws

Wereld Sociaal Forum in 2006 naar Caïro?

Raúl Pierri

21 januari 2004

Met de verhuis vanuit het Braziliaanse Porto Alegre naar het Indiase Mumbai zette het Wereld Sociaal Forum een geslaagde historische stap naar verbreding van het vooral Latijns-Amerikaanse en Europese publiek op de eerste drie fora. Steeds meer stemmen gaan op om de zesde editie, in 2006, in het Egyptische Caïro te houden, of alleszins op het Afrikaanse continent.

Spontaan applaus rees op telkens iemand tijdens één van de panels en conferenties benadrukte dat het WSF naar een Afrikaanse stad moet verkassen. De Egyptische auteur en activiste Nawal el Saadawi is een van de hevigste verdedigers van het voorstel, en ze krijgt steeds meer medestanders.

Steun komt er ook van de Portugese Boaventura Sousa Santos, een van de invloedrijke intellectuelen aan de basis van het WSF en lid van de Internationale Raad. “We hebben aangetoond dat de betekenis van Porto Alegre herhaald kon worden in Mumbai. En als het in Azië kan, waarom dan niet in Afrika? De globalisering van het WSF is begonnen. Niemand kan nog zeggen dat het forum een Westers en Latijns-Amerikaans initiatief is”, zei Santos dinsdag onder luid applaus.

De eerste drie edities van het WSF vonden plaats in het Braziliaanse Porto Alegre, en die stad maakt zich al op voor de vijfde editie, volgend jaar. Als locatie voor het daaropvolgende forum denkt El Sawaadi in de eerste plaats aan haar eigen Caïro, hoewel ze ook de kandidatuur van andere Afrikaanse landen zou steunen. “Maar het moet Afrika zijn”, vindt ze. Zelf stichter van de Solidariteitsvereniging van Arabische vrouwen, zegt ze dat vele organisaties in Afrika en Arabische landen Caïro een goede keus vinden.

El Sawaadi waarschuwt wel dat met name de Afrikaanse overheden een belangrijke hinderende factor kunnen zijn. “Want de lokale regimes zijn dictatoriaal staan in dienst van de Amerikaanse president George W. Bush,” zo zegt ze, terugdenkend aan haar eigen organisatie die volgens haar door de overheid werd verboden omdat ze zich tegen de Golfoorlog in 1991 verzette.

Een thema dat waarschijnlijk veel meer in de schijnwerpers zou komen te staan op een Afrikaanse uitgave van het WSF, is aids. Aids-activisten vonden ook dit jaar dat het forum veel te weinig aandacht voor het probleem heeft.