Wereld Sociaal Forum bakermat voor nieuw links

Nieuws

Wereld Sociaal Forum bakermat voor nieuw links

Mario Osava

25 januari 2006

Het Wereld Sociaal Forum (WSF), de jaarlijkse tegenhanger van het Wereld Economisch Forum in Davos, trekt een linkse elite aan die niet verbonden is aan politieke partijen. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van het Braziliaanse Instituut voor Sociale en Economische Analyse (IBASE).

IBASE lichtte de achtergrond door van de bezoekers van het WSF sinds 2003. Deelnemers aan het WSF zijn hoogopgeleid. Bijna 68 procent heeft een al dan niet afgeronde universitaire opleiding (studenten meegerekend). Ze hebben vaak een achtergrond in actiegroepen of niet-gouvernementele organisaties en niet in geïnstitutionaliseerde politieke partijen, zegt Cándido Grzybowski, directeur van IBASE en een van de organisatoren van het WSF. Die achtergrond weerspiegelt zich in hun relatief lage betrokkenheid bij politieke partijen. Nog geen kwart zegt lid te zijn van een politieke partij. Van de in 2005 ondervraagde WSF-bezoekers zei 58 procent weinig vertrouwen te hebben in de politiek.

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd tijdens de editie van het WSF in Caracas, die gisteren (24 januari) is begonnen en nog tot 29 januari duurt. De Afrikaanse editie in Bamako (Mali) werd maandag afgesloten en de Aziatische editie wordt tussen 24 en 29 maart gehouden in Karachi (Pakistan).

Van de 2.540 ondervraagde bezoekers in Porto Alegre, de Braziliaanse stad waar het WSF in 2005 plaatsvond, beschouwde ruim 60 procent zichzelf als links. Bijna 20 procent noemde zichzelf centrum-links en 2,2 procent noemde zich rechts of centrum-rechts. Vier procent plaatste zich in het politieke midden.

Bezoekers van eerdere edities van het WSF hadden volgens het onderzoek wel vertrouwen in sociale bewegingen (70,6 procent) en niet-gouvernementele instellingen (58,3 procent). Ze toonden opvallend weinig vertrouwen in vakbonden (35 procent), religieuze instituten (16,4 procent) en de media (11,7 procent).

Het is belangrijk dat vakbonden aan onze kant staan, we hebben elkaar nodig, maar ze hebben niet meer de rol die ze vroeger hadden in de sociale strijd, aldus de IBASE-directeur. Dat komt omdat er een nieuwe politieke cultuur is ontstaan en omdat er andere kwesties spelen, waarbij verschillende belangen, organisaties, dialoog en netwerken een dominante rol spelen. Vakbonden kunnen het WSF gebruiken om nieuwe strategieën te formuleren, zegt Grzybowksi.

Vorig jaar schreven 155.000 deelnemers uit 149 landen zich in voor het vijfde WSF in Porto Alegre. Het eerste WSF werd in 2001 gehouden, toen nog met 20.000 deelnemers. Drie keer na elkaar ontving Porto Alegre het andersglobalistische massaspektakel. In 2004 werd het WSF voor het eerst niet in Porto Alegre gehouden, maar in Mumbai. Het aantal deelnemers uit de VS (1.753) overtrof dat jaar voor het eerst het aantal deelnemers uit Frankrijk en Italië. Het aantal bezoekers uit India verdriedubbelde ten opzichte van 2003. Volgens de organisatoren het bewijs dat het een goede keuze was het Forum te verplaatsen.

Feit blijft dat het gastland altijd het best vertegenwoordigd is. Vorig jaar was 80 procent van de deelnemers Braziliaan en 8,8 procent kwam uit andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Chili en Uruguay.

Jongeren blijken veruit in de meerderheid. Van de deelnemers aan het WSF van vorig jaar, was 70 procent jonger dan 35. In de twee jaren daarvoor was dat respectievelijk 62 en 63 procent. Het WSF hoopt dit jaar een breder publiek te bereiken door aparte forums te houden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. (JS/PD)