‘Reddingslijn voor miljoenen mensen die hulp, hoop en een thuis nodig hebben’

Donoren beloven recordbedrag aan vluchtelingenorganisatie UNHCR

© EC/ECHO/Dina Baslan/ Flickr (CC BY-SA 2.0)

De Unhcr zal in 2021 in naar schatting 135 landen operaties uitvoeren. Het gaat om oude en nieuwe crises die mensen dwingen om op de vlucht te slaan.

De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft woensdag een recordbedrag binnengehaald tijdens haar jaarlijkse donorconferentie. Lidstaten hebben bijna een miljard dollar beloofd, een derde meer dan vorig jaar.

Tijdens de jaarlijkse donorconferentie in Genève hebben donorlanden een recordbedrag van 932 miljoen dollar toegezegd aan de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR). Tijdens de conferentie van vorig jaar was dat 639 miljoen dollar.

Samen met de beloftes die al voor de aanvang van de conferentie waren gedaan, kan de UNHCR nu al uitgaan van een budget van 1,1 miljard dollar om in 2021 zo’n 80 miljoen vluchtelingen, ontheemden en staatlozen humanitaire hulp en bescherming te bieden.

De Hoge Commissaris voor vluchtelingen, Filippo Grandi, die net terugkeerde uit Afghanistan en Soedan, is opgetogen over deze blijk van solidariteit: ‘Mensen die op de vlucht zijn voor conflict, vervolging en mensenrechtenschendingen hebben onze steun nu meer dan ooit nodig. De toezeggingen die onze donoren vandaag hebben gedaan, zijn erg bemoedigend. Ze zijn de reddingslijn voor miljoenen mensen die hulp, hoop en een thuis nodig hebben.’

Overal zijn mensen op de vlucht

De UNHCR zal in 2021 in naar schatting 135 landen operaties uitvoeren. Het gaat om oude en nieuwe crises die mensen dwingen om op de vlucht te slaan. Recente voorbeelden zijn onder meer de noodhulp voor Ethiopische vluchtelingen die naar Oost-Soedan vluchten.

Ook in de Sahel leven miljoenen vluchtelingen en intern ontheemden in erbarmelijke omstandigheden in een van de meest complexe regionale crises ter wereld. En in het noorden van Mozambique vluchten honderdduizenden voor bruut geweld.

De aanhoudende oorlog in Jemen eist een zware tol van de burgers, van wie velen op de vlucht zijn in hun eigen land. En dichter bij huis laaide in Europa een decennia oud conflict weer op tussen Armenië en Azerbeidzjan. Ook dit bracht vluchtelingen op de been.

In Latijns-Amerika zijn dan weer tienduizenden Nicaraguanen op de vlucht voor een ernstige crisis die heeft geleid tot geweld en schendingen van de mensenrechten.

COVID

Tijdens een vluchtelingencrisis is de kernactiviteit van de UNHCR gericht op bescherming, noodopvang, financiële bijstand, gezondheidszorg, voedsel, water en sanitaire voorzieningen, en onderwijs.

Ook private donoren kondigden een toezegging aan van 275 miljoen dollar

In 2020 zorgde de COVID-19-pandemie voor een extra uitdaging. Meer dan 85 procent van de vluchtelingen wordt opgevangen door ontwikkelingslanden die nu worstelen met de ernstige economische gevolgen van de pandemie.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Vluchtelingen worden daardoor geconfronteerd met een verlies aan middelen en gebrek aan hulp. Ze kunnen hun gezin niet voeden of warm blijven in de winter. Sommigen worden uit hun opvangplaats gezet, anderen worden ertoe aangezet hun lichaam te verkopen of hun kinderen uit te huwelijken, waardoor ze ten prooi vallen aan misbruik en uitbuiting. Sommige vluchtelingen keren daarom ook voortijdig terug naar hun plek van herkomst waar conflict en gevaar heersen.

Naast de toezeggingen van donorregeringen kondigden ook private donoren een toezegging aan van 275 miljoen dollar voor 2021.

Later deze maand viert het VN-vluchtelingenagentschap haar zeventigste verjaardag. Voor haar humanitaire werk kreeg het agentschap tweemaal de Nobelprijs voor de vrede, in 1954 en in 1981.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.