Wereld wil geen vrij verkeer van migranten

Nieuws

Wereld wil geen vrij verkeer van migranten

Jim Lobe

05 oktober 2007

Vrijhandel en economische globalisering kunnen wereldwijd op veel instemming rekenen, maar migratie kan maar beter aan banden worden gelegd. Dat vindt een grote meerderheid van de mensen uit 47 landen die meewerkten aan een enquête van het Amerikaanse Pew Global Attitudes Project (PGAP).

Alleen in Zuid-Korea en de Palestijnse Gebieden is een meerderheid van de respondenten het niet eens met de stelling dat “we de immigratie verder moeten inperken”. In de tien Afrikaanse landen in de studie en in nog vijftien andere landen gaat minstens twee derde van de bevraagden akkoord met de stelling.
De weerstand tegen migratie is het sterkst in Italië, Indonesië, Maleisië, Ivoorkust en Zuid-Afrika. Daar vinden negen op de tien bevraagden dat er minder mensen moeten worden binnengelaten.
De Noord-Amerikaanse respondenten staan over het algemeen meer open voor migranten dan de Europeanen. Binnen Europa tonen de Zweden, de Polen en de Bulgaren zich het meest gastvrij. De steun voor een restrictieve immigratiepolitiek in de westerse landen is wel gedaald in vergelijking met vijf jaar geleden.
Er bestaat een sterk verband tussen de steun voor maatregelen om migranten buiten te houden en de angst om de eigen cultuur en tradities teloor te zien gaan. Vooral in het Midden-Oosten, Zuid- en Zuidoost-Azië, Italië, Brazilië, Mexico en verscheidene Afrikaanse landen is die bezorgdheid groot. Interessant om weten is in dat verband dat een meerderheid van de Amerikanen en zelfs bijna 70 procent van de Italianen hun cultuur en manier van leven superieur vinden.
Het enthousiasme voor economische globalisering en vrijhandel blijft overal groot, het meest van al nog in Afrika. In Noord-Amerika en Europa loopt de geestdrift wel terug in vergelijking met vijf jaar geleden. Amper 59 procent van de Amerikaanse respondenten zegt nog positief te staan tegenover internationale handel, tegenover 78 procent in 2002. In Argentinië, Polen, Bulgarije, Kenia en Zuid-Azië is het aantal mensen dat vrijhandel goed vindt, dan weer duidelijk gestegen.
Voor het onderzoek werden ongeveer 45.000 mensen bevraagd tussen april en mei. Sommige van de resultaten werden al in juni bekend gemaakt. Daaruit bleek dat het beeld dat de mensen in de meeste landen van de VS hebben, de afgelopen vijf jaar duidelijk verslechterd is. Dat geldt ook in mindere mate voor Rusland.
Overal maken mensen zich ook meer zorgen over het milieu, over besmettelijke ziekten en over de groeiende kloof tussen arm en rijk.