Wereldbank gaat strijd aan met gasverspilling

Nieuws

Wereldbank gaat strijd aan met gasverspilling

Wereldbank gaat strijd aan met gasverspilling
Wereldbank gaat strijd aan met gasverspilling

25 oktober 2012

Het affakkelen van gas in de twintig grootste olieproducerende landen stoot evenveel broeikasgassen uit als een land als Italië. Volgens de Wereldbank wordt op die manier jaarlijks voor 50 miljard dollar aan gas verspild, en met de praktijk dringend worden teruggedrongen.

De Wereldbank doet de schattingen op basis van nieuwe satellietanalyses van de vlammen bij boorputten en olieraffinaderijen. Uit de analyse blijkt dat de praktijk in sommige landen aanzienlijk verminderd is, zoals in Koeweit, Mexico en Azerbeidzjan. Met het gas dat vroeger verspild werd, produceren ze nu bijvoorbeeld elektriciteit.

Hoewel de hoeveelheid afgefakkeld gas in het voorbije decennium daalde van 172 naar 142 miljard kubieke meter, worden er steeds minder vorderingen gemaakt. In 2011 konden maar zes landen de praktijk nog verder terugdringen.

VS en Rusland

De VS is bij de slechtste leerlingen van de klas: in 2010 en 2011 steeg het volume verspild gas met de helft. Dat is grotendeels het gevolg van de snelle opmars van de omstreden schaliegasproductie in het land. Rusland voert de lijst aan met 37,4 miljard kubieke meter gas.

De Wereldbank roept de landen en bedrijven op om de praktijk met minstens een derde terug te dringen in de komende vijf jaar. Het effect op de atmosfeer zou overeenkomen met het uit het verkeer nemen van 60 miljoen auto’s.

“Een vermindering met 30 procent in vijf jaar is een realistisch doel”, zegt Rachel Kyte van de Wereldbank in een persbericht. “Gezien de behoefte aan energie in zoveel landen – een op vijf mensen op deze planeet moet het nog altijd zonder elektriciteit stellen – moeten we onze ambities opkrikken. We kunnen het ons simpelweg niet meer veroorloven om dit gas te verspillen.”