Wereldbank leent 450 miljoen euro aan India

Nieuws

Wereldbank leent 450 miljoen euro aan India

Katlijn Meers

27 juni 2007

De Wereldbank heeft een lening van 446,28 miljoen euro aan India goedgekeurd. Het bedrag is bedoeld om de verliesmakende landelijke coöperatieve banken uit het slop te halen en armoede in de dorpen te bestrijden met goedkopere leningen.

“Het is absoluut nodig dat Indiase armen uit landbouwgebied makkelijker leningen kunnen afsluiten. Zo kan er meer landelijke groei komen, kan de ongelijkheid beperkt worden en kan uiteindelijk de armoede verzacht worden,” zegt Isabel Guerrero, verantwoordelijke voor India bij de Wereldbank.  
Vorig jaar keurde de Indiase regering een financiering van 2,47 miljard euro goed die moet dienen om plaatselijke verliesmakende coöperatieve banken te hervormen, zodat ze in staat zijn om tegen goedkopere tarieven geld te lenen aan arme boeren.   Om dit waar te maken zocht India steun bij de Wereldbank om het project mee te financieren.   Tot nu toe hebben 12 van de 29 Indiase deelstaten zich opgegeven voor het hervormingsproject voor coöperatieve banken.

Geen kredieten voorhanden

Zowat 87 procent van de arme Indiase boeren hebben nu nog geen toegang tot geld van een officieel financieel instituut, zegt de Wereldbank. De boeren zijn te vaak afhankelijk van geldschieters die hen pluimen.  
Doorheen het uitgestrekte westelijke en zuidelijke plateau van India hebben duizenden boeren de afgelopen jaren zelfs zelfmoord gepleegd omdat ze de leningen voor hun gewassen niet kunnen afbetalen.  
Volgens de Wereldbank zorgt het gebrek aan goedkopere kredieten ervoor dat Indiase landbouwers zich niet kunnen aanpassen aan de modernste technologieën en dat ze ook geen kwaliteitsvolle zaden en meststoffen kunnen kopen.  
De Indiase economie groeide in 2006-2007 met een spectaculaire 9,4 procent, maar de landbouw hinkte serieus achterop met een geringe groei van 2,7 procent. In mei kondigde de Indiase eerste minister Manmohan Singh aan dat in de komende vier jaar al 4,5 miljard euro zou worden vrijgemaakt om de groei van de landbouwsector te stimuleren en de hardnekkige armoede in de dorpen, waar bijna 70 procent van de 1,1 miljard inwoners van India woont, te bestrijden.

Nieuwe start Wereldbank

De keuze van de Wereldbank om India financieel bij te staan, lijkt een eerste stap van de nieuwe koers die de organisatie zal bewandelen onder de nieuwe president Robert Zoellick. De kersverse baas, die maandag verkozen werd en die komende zondag officieel wordt aangesteld, benadrukte in de pers dat hij niet dezelfde fouten wil maken als zijn voorganger Paul Wolfowitz.  
Wolfowitz zou volgens Zoellick geldstromen hebben afgesneden om corruptie te verhinderen, maar daarmee zou hij arme mensen gestraft hebben, die afhankelijk zijn van de lokaal slecht bestuurde en eventueel corrupte bankprogramma’s.  
Wolfowitz was vastberaden de corruptie in de verschillende landen en binnen de Wereldbank zelf uit te roeien, maar hij kwam zelf in opspraak. Hij nam noodgedwongen ontslag omdat hij zijn vriendin, die ook bij de bank werkte, een voorkeursbehandeling zou hebben gegeven. (zie Dossier Wereldbank op deze site) 
Volgens Zoellick, een voormalige handelsgezant en adjunct-staatssecretaris van de Bush-regering, was de controverse rond Wolfowitz vooral te wijten aan het feit dat zijn voorganger meer aandacht had voor de bestrijding van corruptie dan voor de aanpak van armoede. Een anti-corruptie agenda blijft belangrijk voor Zoellick, maar mag niet overheersend zijn in het beleid van de Wereldbank.