Wereldbank steunt duurzame koffie

Nieuws

Wereldbank steunt duurzame koffie

Emad Mekay

10 oktober 2003

Ecologisch verbouwde koffie zit in de lift. De Wereldbank lanceert een oproep om meer duurzame koffie te verbouwen. Het kan duizenden koffietelers helpen overleven, het milieu vooruithelpen en de koffiesector nieuwe impulsen geven.

De koffiecrisis is nog niet voorbij. Op dertig jaar tijd waren de prijzen nooit zo laag als nu, aldus een rapport dat de Wereldbank gisteren (donderdag) vrijgaf. Het rapport zet tevens het licht op groen om ecologisch verbouwde koffie verdere impulsen te geven. Biologische koffie en/of fair trade koffie vormen de uitzondering op de slechte verkoopscijfers: duurzame koffie leverde winst op in een tijd van crisis. Volgens het rapport is de verkoop van dit soort koffie maar liefst vijf keer zo sterk gestegen als de conventionele koffie. Als deze tendens zich doorzet, zal tegen 2004 een groei van 55 tot 65 procent ten aanzien van 1999 bereikt zijn in deze niche. In Japan is duurzame koffie nu reeds goed voor 1,2 procent van de totale koffieverkoop. In de meeste Europese landen varieert het aandeel van deze koffie tussen 0,3 en 3,4 procent. Er is dus nog veel ruimte voor groei. De Wereldbank roept ertoe op deze ruimte niet onbenut te laten.

Met het stimuleren van duurzame koffie, wil de Wereldbank twee vliegen in één klap vangen: boeren, die nu soms onder hun productieprijs moeten verkopen, helpen overleven en de milieuvriendelijke landbouw een zetje geven. Volgens Oxfam, de gekende ngo die al jarenlang ´eerlijke koffie` promoot, ontvangen de boeren die fair trade gecertificeerde koffie verbouwen, minstens 2,13 euro per kilo koffiebonen. Dat is voor de boeren heel wat leefbaarder dan de gemiddelde koffieprijs van 0,89 euro die de Internationale Koffie Organisatie vorige maand noteerde.

De verkoop van koffiebonen vertegenwoordigt meer dan een vijfde van alle exportinkomsten in negen ontwikkelingslanden. Vier landen zijn zelfs voor meer dan de helft van hun exportinkomsten hiervan afhankelijk. Voor naar schatting 25 miljoen boeren maakt een eerlijke koffieprijs het verschil tussen overleven of failliet gaan.

Vermits de handel in duurzame koffie ook inspeelt op de sterk stijgende vraag van de consument naar biologische, ecologische en eerlijke handelsproducten, kan het ondersteunen van deze teelt enkel voordelen opleveren, stelt het rapport van de Wereldbank. Het is wel noodzakelijk, nog volgens het rapport, dat er strikte richtlijnen opgesteld worden om koffie te mogen verkopen als een duurzaam product. Duurzame koffie is immers meer dan koffie aan een eerlijke prijs. Ze behelst ook aandacht voor het behoud van bossen en de bescherming van de grond waarop geteeld wordt. Traditionele verbouwingsmethodes zijn heel wat milieuvriendelijker dan koffieplantages in open veld, in volle zon en overgoten met chemicaliën. Dergelijke plantages produceren grotere hoeveelheden maar inferieure kwaliteit.

Kortom, het is duidelijk dat we duurzaamheid moeten nastreven, stelt Panos Varangis, hoofdeconoom van het Landbouw- en Plattelandsontwikkelingsdepartement van de Wereldbank. Zowel de gezondheid van mens en planeet als de overlevingskansen van arme koffieboeren zullen er wel bij varen. De steun van de Wereldbank voor duurzaam verbouwde koffie, geldt ook voor andere landbouwproducten, aldus Varanganis.