Wereldbank steunt jeugdgroepen in Botswana's strijd tegen HIV/AIDS

Nieuws

Wereldbank steunt jeugdgroepen in Botswana's strijd tegen HIV/AIDS

Maaike Cordy

08 februari 2010

Twee jeugdgroepen uit Botswana krijgen van de Wereldbank 145.000 dollar om hun campagne tegen HIV/AIDS te ondersteunen.

Ghetto Artists en Bopaganang Basha hebben samen een subsidieaanvraag ingediend bij de Wereldbank via twee nationale organisaties die zich inzetten voor de preventie van HIV en AIDS.
Vorig jaar al lanceerde de overheid een nationale campagne waarbij de nadruk lag op de promotie van condoomgebruik en preventie van de ziekte, maar ondanks de vele inspanningen blijkt dat de boodschap niet voldoende is doorgedrongen bij de bevolking. Daarom willen deze jeugdgroepen via scholen, kerken en andere organisaties binnen de gemeenschap een echte verandering teweeg brengen. Men wil de bevolking actief laten deelnemen en peer educators inzetten om specifiek en doelgericht mensen te informeren. Met een ‘edutainment’ aanpak (een mix tussen educatie en entertainment) wil men de boodschap verspreiden via onder meer jamsessies, talkshows, theater en gespreksgroepen.
In Botswana zijn ongeveer 300.000 volwassenen besmet HIV-virus, dat is bijna een kwart van de volwassen bevolking. De levensverwachting is ook drastisch gedaald door de ziekte. Tijdens de periode 1990-1995 bedroeg die nog vijfenzestig maar is gedaald naar minder dan veertig in de periode 2000-2005.