Rapport benadrukt de noodzaak aan beter beheer van migratie en aan internationale samenwerking

Wereldbank: toenemende migratie is ‘unieke kans’

ILO Asia-Pacific (CC BY-NC-ND 2.0)

Arbeidsmigranten aan de slag op een bouwwerf in de Chinese hoofdstad Beijing.

Een beter beheer van de migratiestromen kan zowel bron- als doellanden helpen, zegt de Wereldbank in een nieuw rapport. Door de vergrijzing van de bevolking kan er nog geconcurreerd worden om nieuwe werkkrachten.

In veel rijke landen, maar ook steeds meer middeninkomenslanden, veroudert de bevolking sneller dan ooit. Daardoor zullen ze in toenemende mate migranten nodig hebben om groei op lange termijn aan te houden, stelt de Wereldbank. 

Spanje bijvoorbeeld zal zijn bevolking met een derde zien krimpen tegen het einde van deze eeuw, zegt het rapport, en het aandeel zestigplussers gaat van 20 naar 39 procent. Maar ook landen als Mexico, Thailand, Tunesië en Turkije kunnen binnenkort nood hebben aan migranten als hun bevolkingsgroei stopt.

Unieke kans

Die trend vormt een ‘unieke kans’ om migratiestromen beter te doen werken, zegt het rapport, want naarmate de bevolking van veel landen krimpt, zal er in toenemende mate concurrentie ontstaan voor arbeidskrachten en talent. Tegelijk zien veel arme landen hun bevolking snel groeien.

‘Migratie kan een krachtig instrument worden voor welvaart en ontwikkeling.’

Het rapport benadrukt de noodzaak aan een beter beheer van migratie. Beleidsmakers zouden vooral de vaardigheden van migranten moeten koppelen aan de vraag in doellanden, en daarbij hun rechten zoveel mogelijk beschermen. Internationale samenwerking is daarbij essentieel.

Krachtig instrument

‘Migratie kan een krachtig instrument worden voor welvaart en ontwikkeling’, zegt Axel van Trotsenburg van de Wereldbank. ‘Als het degelijk beheerd wordt, kan het voor alle mensen voordelen opleveren, zowel in de bron- als doellanden.’

De bronlanden kunnen migratie zien als een expliciet onderdeel van hun werkgelegenheidsbeleid. Bijvoorbeeld door kosten te verlagen voor geld dat emigranten naar huis sturen, gebruik te maken van de kennis die hun diaspora opbouwt en opleidingen af te stemmen op de vraag in het buitenland. 

Doellanden zouden migratie moeten aanmoedigen in sectoren waar veel vraag is naar specifieke vaardigheden, inzetten op inclusie en de sociale impact beheersen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.