Na de piek volgt een krimp van de wereldbevolking

‘Wereldbevolking bereikt piek ruim voor einde van deze eeuw’

Pierre-Laurent Durantin / Pixabay

Volgens een nieuwe Amerikaanse studie kan de wereldbevolking in 2100 twee miljard mensen minder tellen dan eerdere VN-prognoses suggereren. Dat zou goed nieuws zijn voor het klimaat en de voedselsystemen die anders erg onder druk komen te staan.

De groei van de wereldbevolking kan ruim voor het einde van de eeuw, dus eerder dan verwacht, een piek bereiken, luidt de conclusie van het onderzoek. Vooral het feit dat het lot van vrouwen verbetert, kan – indien die verbetering aanhoudt – ertoe leiden dat de wereldbevolking tegen het einde van deze eeuw twee miljard onder de prognoses van de Verenigde Naties zou liggen.

Een dergelijke daling zou een deel van de verwachte druk op natuurlijke hulpbronnen wegnemen.

Piek in 2064

Volgens het onderzoek onder leiding van de Universiteit van Washington, financieel ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation, en gepubliceerd in The Lancet, zal de wereldbevolking in 2064 een piek bereiken van 9,7 miljard mensen en tegen het einde van de eeuw afnemen tot 8,8 miljard.

De belangrijkste factoren voor het afremmen van de totale bevolkingsgroei zijn de verbeterde toegang tot anticonceptie en meer onderwijs voor vrouwen en meisjes.

De belangrijkste factoren voor het afremmen van de totale bevolkingsgroei zijn de verbeterde toegang tot anticonceptie en meer onderwijs voor vrouwen en meisjes. Als die trends echter worden ingeperkt, volgt wel een hogere groei. Het scenario houdt dus grotendeels rekening met het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) voor anticonceptie en onderwijs.

Afrika ten zuiden van de Sahara

Drieëntwintig landen, waaronder Japan, Spanje, Oekraïne en Thailand, zien volgens de modellen in deze studie hun bevolking halveren. In 34 landen, inclusief China, zal de bevolking minimaal met een kwart dalen.

De bevolking van Afrika ten zuiden van de Sahara zal de komende 80 jaar naar verwachting nog verdrievoudigen, terwijl het vruchtbaarheidscijfer volgens de studie zal dalen van 4,6 geboorten per vrouw in 2017 tot 1,7 geboorten in 2100. Als die daling van de vruchtbaarheid toch niet doorgaat, zal de algehele groei groter zijn.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3049   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift