Wereldgezondheidsdag focust op de strijd tegen diabetes

Op 7 april is het Wereldgezondheidsdag. Dit jaar zal die in het teken staan van de strijd tegen diabetes. Vooral in lage- en middeninkomenslanden is deze aandoening sterk in opkomst.

  • © WHO Detail uit een van de campagne affiches tegen diabetes © WHO

In 2008 waren er wereldwijd 347 miljoen mensen met diabetes. Daar komen elk jaar nieuwe zieken bij, maar vooral in lage- en middeninkomenslanden is de stijging opvallend.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal dit cijfer de komende twintig jaar nog verdubbelen. In negen op de tien gevallen gaat het om diabetes type 2, veroorzaakt door overgewicht en te weinig fysieke activiteit.

Tot voor kort kwam diabetes type 2 bijna uitsluitend voor bij volwassen. Verschillende studies tonen echter aan dat ook kinderen meer en meer risico lopen om de ziekte te ontwikkelen.

Stay Super

De WHO lanceert in de aanloop naar de Wereldgezondheidsdag een opvallende postercampagne om de strijd tegen diabetes kracht bij te zetten. De “Stay Super”-posters zijn te downloaden op de website van de WHO en roepen onder meer op om overgewicht zeker bij kinderen te vermijden en te kiezen voor gezonde voeding. De WHO raadt ook aan regelmatig te bewegen en je bloed te laten controleren als je symptomen vertoont die op diabetes kunnen wijzen: dorst, gewichtsverlies, vermoeidheid en een troebel zicht.

In 2012 kostte diabetes het leven aan 1,5 miljoen mensen. Tachtig procent van de slachtoffers viel in lage- en middeninkomenslanden.

Volgens de WHO zal diabetes wereldwijd de zevende belangrijkste doodsoorzaak zijn in 2030.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift