Komende vijf jaar moeten jaarlijks 370 miljoen kinderen gevaccineerd worden

Wereldleiders zeggen 2,6 miljard toe om polio ‘voorgoed’ uit te roeien

UNICEF Ethiopia/2005/Heger (CC BY-NC-ND 2.0)

‘Kinderen verdienen het om in een poliovrije wereld te leven, maar zoals dit jaar pijnlijk duidelijk is geworden, zal de dreiging van polio blijven bestaan ​​totdat we elke gemeenschap hebben bereikt en elk kind hebben gevaccineerd’, zegt UNICEF-directeur Catherine Russell.

Op een top in Berlijn hebben wereldleiders 2,6 miljard dollar aan financiering beloofd om polio ‘voorgoed’ uit te roeien. De komende vijf jaar moeten daarvoor jaarlijks 370 miljoen kinderen gevaccineerd worden.

Wild poliovirus is nog maar in twee landen endemisch: Pakistan en Afghanistan. Maar er zijn dit jaar al 29 gevallen geregistreerd, een pak meer dan de 6 gevallen vorig jaar. Ook in Zuidoost-Afrika waren er enkele besmettingen, die verband bleken te houden met de stam uit Pakistan. En er blijven uitbraken opduiken van varianten van het poliovirus die kunnen ontstaan ​​op plaatsen waar niet genoeg mensen zijn geïmmuniseerd. Dat gebeurde onder meer in Afrika, Azië en Europa.

Op een internationale top in Berlijn is nu 2,6 miljard dollar beloofd om de ziekte voorgoed uit te roeien in de komende jaren. Bij de donoren zijn onder meer Duitsland en Frankrijk, de VS en de Bill & Melinda Gates Foundation.

Meer nodig

‘We zijn dankbaar voor de steun van donoren, maar er is nog nodig om de strategie voor 2022-2026 volledig te financieren’, zegt Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ‘De nieuwe ontdekkingen van polio in voorheen polio-vrije landen herinneren ons er opnieuw aan dat, als we ons doel niet halen om polio overal uit te roeien, het wereldwijd opnieuw kan opduiken.’

‘Kinderen verdienen het om in een poliovrije wereld te leven.’

Volgens de WHO zal het in totaal 4,8 miljard kosten om de strategie volledig uit te voeren tegen 2026. Dat is nog altijd een uitstekende investering, zegt de WHO, want een volledige uitroeiing van polio levert deze eeuw een besparing van 33,1 miljard dollar op aan gezondheidskosten.

‘Kinderen verdienen het om in een poliovrije wereld te leven, maar zoals dit jaar pijnlijk duidelijk is geworden, zal de dreiging van polio blijven bestaan ​​totdat we elke gemeenschap hebben bereikt en elk kind hebben gevaccineerd’, zegt UNICEF-directeur Catherine Russell. ‘Als we investeren in immunisatie- en gezondheidssystemen, investeren we in een veiligere, gezondere toekomst voor iedereen, overal.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.