2020 was slechtste jaar ooit

Wereldwijd toerisme nog niet hersteld van de pandemie

Pixabay

In 2021, en dan vooral in de tweede helft, trok het internationale toerisme weer een beetje aan.

Het wereldwijde toerisme kende in 2021 een beperkte groei: het aantal internationale toeristen ging van 400 naar 415 miljoen. Maar dit cijfer ligt nog altijd 72% onder de records van 2019, vóór de coronapandemie. Dit blijkt uit een rapport van de VN-Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO).

Volgens de UNWTO, een in Madrid gevestigde VN-organisatie gericht op toerisme, was 2020 het slechtste jaar in de geschiedenis van het toerisme. Het aantal geregistreerde internationale reizen daalde met 73% in vergelijking met het jaar ervoor.

In 2021, en dan vooral in de tweede helft, trok het internationale toerisme weer een beetje aan – er werden in het derde en vierde kwartaal van vorig jaar ‘slechts’ 62% minder aankomsten dan vóór de pandemie geregistreerd.

De eerste cijfers van 2022 laten een voorzichtige vooruitgang zien.

Ook de eerste cijfers van 2022 van de UNWTO Wereldtoerismebarometer laten een voorzichtige vooruitgang zien. De hogere vaccinatiegraad in combinatie met de versoepeling van reisbeperkingen door meer internationale coördinatie, draagt bij aan het langzaam opkrabbelen van de vraag. Maar de werkelijke impact van de omikronvariant en de nieuwe golf van COVID-besmettingen moet nog blijken, stelt het rapport.

Ongelijk herstel

Het hersteltempo is traag en bovendien ongelijk verdeeld over de wereldregio’s. Dat komt door grote verschillen in mobiliteitsbeperkingen, vaccinatiegraad en reizigersvertrouwen.

Europa en Noord-Amerika boekten de beste resultaten in 2021 in vergelijking met 2020, maar beide regio’s liggen nog steeds 63% onder het niveau van voor de coronapandemie. Per subregio boekte het Caraïbisch gebied de beste resultaten (63% boven 2020, maar nog 37% onder 2019), waar sommige bestemmingen zelfs het niveau van voor de pandemie weer naderden.

Het Midden-Oosten en Azië lijken het zwaarst getroffen.

Zuid-Europa en Midden-Amerika kenden in 2021 ook een aanzienlijk herstel ten opzichte van het niveau van 2020, maar blijven nog altijd respectievelijk 54% en 56% onder het niveau van 2019. Centraal- en Oost-Europa zagen in 2021 ook een stijging van het toerisme, net als Afrika – al arriveerden daar nog altijd 74% minder toeristen dan in 2019.

Het Midden-Oosten en Azië lijken het zwaarst getroffen. In het Midden-Oosten daalde het aantal aankomsten in 2021 met 24% ten opzichte van 2020 en met 79% vanaf 2019, en in Azië en de Stille Oceaan, waar veel bestemmingen gesloten bleven voor niet-essentiële reizen, lag het aantal aankomsten vorig jaar 65% onder 2020 en 94% onder de cijfers van voor de pandemie.

Inkomsten uit toerisme

De economische bijdrage van toerisme in 2021 (gemeten in het directe bruto binnenlands product van het toerisme) wordt geschat op 1900 miljard dollar (1600 miljard euro), een stijging ten opzichte van 2020, maar nog steeds ruim onder de 3500 miljard dollar (3000 miljard euro) van voor de pandemie.

Ondertussen stimuleert binnenlands toerisme het herstel van de sector.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
De inkomsten van internationaal toerisme in 2021 zouden – vooral door hogere uitgaven per reis – op iets meer dan 700 miljard dollar (618 miljard euro) kunnen uitkomen, zo schat het rapport. Dat is een kleine verbetering ten opzichte van 2020, maar nog steeds meer dan de helft van de opbrengsten die in 2019 werden geregistreerd.

Vooruitzichten

Volgens de meest recente UNWTO-peiling verwacht een meerderheid van de toerismeprofessionals (61%) betere vooruitzichten voor 2022. Iets meer dan de helft van de ondervraagden verwacht in 2022 al herstel, vooral tijdens het derde kwartaal, maar 42% ziet een mogelijk herstel pas in 2023 gebeuren. Twee derde van de experts verwacht dat de internationale reisbewegingen pas op zijn vroegst in 2024 zullen terugkeren naar het niveau van 2019.

Een snelle en wijdverbreide vaccinatiecampagne, aanzienlijke opheffingen van reisbeperkingen, meer coördinatie en duidelijkere informatie over reisprotocollen zijn de belangrijkste factoren die de experts noemen voor een effectief herstel van het toerisme.

Ondertussen stimuleert binnenlands toerisme het herstel van de sector, vooral in landen met een grote binnenlandse markt. De toerismeprofessionals zien binnenlands toerisme en reizen dicht bij huis, maar ook buitenactiviteiten, natuurproducten en plattelandstoerisme als toerismetrends voor 2022.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.