Wereldwijde onzekerheid bedreigt economische groei Azië

Ondanks positieve economische vooruitzichten voor de meeste economieën in Azië en de Pacific, is de regio kwetsbaar voor wereldwijd groeiende onzekerheid en handelsprotectionisme. Dat concluderen de VN in een nieuw rapport.

Bron: Wikimedia Commons

De Keppel Container Terminal in de haven van Singapore, de drukste containerhaven ter wereld. De economische groei in Azië brengt gaat gepaard met stijgende inkomensongelijkheid en te weinig ‘waardig werk’ volgens een rapport van Unescap.

De Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Pacific (Unescap) verwacht dat de economische groei in Azië en de Pacific in 2017 en 2018 respectievelijk zal uitkomen op 5 procent en 5,1 procent. Groeiende risico’s kunnen de gemiddelde groei dit jaar echter ondermijnen met 1,2 procentpunten.

‘Nu we het tweede jaar ingaan van de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling voor 2030, is de economische groei in Azië en de Pacific stabiel maar bescheiden, terwijl de wereldwijde vraag zwak blijft en handelsprotectionisme toeneemt’, zegt Shamshad Akhtar van Unescap.

Toekomstige economische groei zal volgens hem meer afhankelijk zijn van hogere productiviteit, wat vraagt om effectieve instituten en beter bestuur, zowel op publiek als privaat niveau.

Ecologische innovatie

Unescap constateert dat economische expansie samengaat met stijgende inkomensongelijkheid en te weinig ‘waardig werk’ in de regio. De studie laat ook zien dat de ontwikkelingseconomieën in Azië en de Pacific dubbel zoveel natuurlijke hulpbronnen gebruiken per dollar bruto nationaal product dan de rest van de wereld.

‘Als instituten zwak zijn, neemt ongelijkheid doorgaans toe en daalt de armoede minder snel’, staat in het rapport. ‘De kwaliteit van het bestuur heeft ook invloed op milieubeleid, zoals dat terug te zien is in richtlijnen en wetgeving, en op ecologische innovatie en technologie-overdracht.’

Het antwoord op dergelijke uitdagingen ligt volgens Unescap in effectief bestuur, inclusief een pro-actief fiscaal beleid via investeringen op terreinen als infrastructuur, sociale bescherming en efficiënt gebruik van hulpbronnen.

Effectief bestuur kan bijvoorbeeld ook een positieve invloed hebben op de gezondheid in de Pacific, economische verscheidenheid stimuleren in Noord- en Centraal-Azië, meer waardig werk creëren in Zuid- en Zuidwest-Azië en ecologische innovatie versnellen in Oost- en Noordoost-Azië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.