Werkloosheid daalt in Latijns-Amerika, ondanks crisis

Nieuws

Werkloosheid daalt in Latijns-Amerika, ondanks crisis

Marianela Jarroud

07 juni 2012

Ondanks de internationale crisis blijft de werkloosheid in Latijns-Amerika dalen. Maar voor vrouwen en jongeren blijft het knokken.

Volgens een studie van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) is de stedelijke werkloosheid in de regio gedaald van 7,3 procent in 2010 naar 6,7 procent 2011. Het is van het begin van de jaren negentig geleden dat de tewerkstelling er nog zo goed voor stond.

Vooral Zuid-Amerika doet het goed, met een opvallend sterke daling in Chili, Colombia en Ecuador, zegt auteur Jürgen Weller van de Cepal. Alleen de Caraïbische landen slaagden er niet in de crisis van 2008-2009 te boven te komen, zegt hij.

Groei vertraagt

Het rapport stelt dat de crisis in Europa en de onzekerheid over de wereldeconomie ook dit jaar niet echt vat krijgen op Latijns-Amerika en de Caraïben. De economische groei vertraagt wel – de verwachte groei voor de regio dit jaar is 3,7 procent – maar van een crisis is geen sprake. De werkloosheid zal zelfs verder dalen tot 6,5 procent. Voorwaarde is wel dat de Europese situatie onder controle blijft en niet de hele wereldeconomie besmet, zegt het rapport.

Het aantal banen met sociale bescherming nam toe. Door de groei “namen de bedrijven meer mensen in dienst, vooral de middelgrote en grote bedrijven, die formele banen aanbieden”, zegt Weller. Ook de lonen stegen, zij het matig.

Niettemin blijven er op de arbeidsmarkt grote problemen voor vrouwen en jongeren. De werkloosheid in die categorieën blijft hoog. Wanneer de groei vertraagt, worden de jongeren als eerste afgedankt.

“Dat zijn structurele problemen die zich niet alleen in Latijns-Amerika voordoen, maar in de regio zijn er wel enkele zeer grote kloven en men zou iets meer kunnen doen om die te dichten”, zegt Weller. Zo moeten onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar worden afgestemd.

Vrouwen blijven beperkt door “de traditionele verdeling van de huishoudelijke taken”, waardoor ze geen baan kunnen aannemen. En als ze wel een baan hebben, worden ze voor hetzelfde werk minder betaald dan een man.