Wetenschappers bestuderen biodiversiteit Mexicaanse kust

Nieuws

Wetenschappers bestuderen biodiversiteit Mexicaanse kust

Emilio Godoy

03 juli 2009

Mexico en Frankrijk gaan onderzoek doen naar de Mexicaanse Pacifische kustregio. Mexico heeft een van de rijkste kustgebieden ter wereld als het gaat om biodiversiteit. Tot nu toe werd er echter nauwelijks onderzoek gedaan in de regio.

De Mexicaanse Pacifische kustlijn kent natuurparken en beschermde gebieden waar een onbekend aantal plant- en diersoorten leeft. Veel van die soorten zijn alleen in Mexico te vinden. Om die natuurlijke rijkdom in kaart te brengen, is het Jacques Cousteau Observatorium opgezet.
Het observatorium, dat vorige week werd geopend in La Paz in de staat Baja California Sur, is een samenwerkingsproject van Mexico en Frankrijk. Het werd genoemd naar de Franse zee-onderzoeker Cousteau (1910-1997). Hij noemde de Golf van Californië (of de Zee van Cortez), tussen het Baja-schiereiland en het Mexicaanse vasteland, het ‘aquarium van de wereld’.

Zeeschildpadden

“De Zee van Cortez heeft de laatste jaren veel aandacht getrokken”, zegt Sofía Cortina van de niet-gouvernementele organisatie Inter-American Association for Environmental Defence. “De mangroven daar zijn ware kweekplaatsen voor zeesoorten.” Voor de Mexicaanse kust zijn unieke soorten te vinden, zoals de Californische bruinvis.
“In staten zoals Guerrero en Oaxaca zijn internationaal belangrijke stranden voor sommige zeeschildpadsoorten”, zegt bioloog Ana Barragán, specialist van het nationale zeeschildpadprogramma van de Mexicaanse Nationale commissie voor Beschermde Gebieden.
Mexico telt zes inheemse zeeschildpadsoorten, waarvan er drie aan de Pacifische kust leven: de zwarte zeeschildpad, de lederschildpad en de warana. Er zouden nog maar zo’n tweeduizend vrouwtjes-lederschildpadden zijn.

Klimaatverandering

Het bovenste deel van de Golf van Californië en het Colorado Rivier-reservaat zijn het thuis van 39 bedreigde soorten. Mexico heeft 800.000 hectare mangroven, waarvan 62 procent aan de Atlantische kust en de rest aan de Pacifische kust. Elk jaar verdwijnt ongeveer 10.000 hectare tropisch kustwoud.
Uit onderzoek uit 2008 door Mexicaanse, Amerikaanse en Spaanse wetenschappers bleek dat verwoesting van de ecosystemen waarin mangroven een rol spelen, schade berokkent aan de lokale visserij. Meer dan 26 visgebieden met hoge economische waarde, worden in stand gehouden door de mangroven.
Vanuit het nieuwe observatorium wordt onderzocht hoe de ecosystemen functioneren. Die informatie kan worden gebruikt bij het uitzetten van een duurzame strategie. Milieugroeperingen waarschuwen dat de Pacifische kustgebieden van de staten Baja California, Chiapas en Jalisco zeer kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering.