Wetenschappers ontdekken nieuwe munitie in strijd tegen malaria

Nieuws

Wetenschappers ontdekken nieuwe munitie in strijd tegen malaria

Wetenschappers ontdekken nieuwe munitie in strijd tegen malaria
Wetenschappers ontdekken nieuwe munitie in strijd tegen malaria

04 december 2014

Een groep Australische wetenschappers heeft details vrijgegeven over chemische stoffen met eigenschappen die ervoor zorgen dat de malariaparasiet barst. Die kunnen de weg openen naar nieuwe medicijnen om de ziekte te bestrijden.

De wetenschappers van de Australian National University (ANU) die de stoffen met anti-malaria eigenschappen ontdekten, werkten samen met groepen onderzoekers uit de hele wereld om een nieuw middel tegen malaria te vinden.

Malaria wordt overgedragen door muggen, die eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen prikken. Deze ziekte treft meer dan 200 miljoen mensen elk jaar.

Artemisinine wordt beschouwd als het meest effectieve geneesmiddel tegen malaria, maar in 2012 meldden wetenschappers dat de malariaparasiet steeds resistenter wordt tegen dit middel. Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor de strijd tegen malaria, waarschuwden ze.

Achilleshiel

De malariaparasiet heeft een achilleshiel en we hebben nu een nieuwe manier gevonden om die daar aan te vallen”, zegt Kiaran Kirk, een van de wetenschappers die meewerkten aan het project. ‘We ontdekten nieuwe stoffen die de zoutpomp die zich aan het oppervlak van de malariaparasiet bevindt, kunnen blokkeren, zodat die zich opvult met zout’, zegt Natalie Spillman van ANU. Zij bestudeerde het mechanisme waarmee de parasieten worden gedood.

‘Dat blokkeren heeft het effect alsof de parasiet volloopt met water waardoor die ongecontroleerd zwelt tot ze uiteindelijk barst.’

Veelbelovend

Alhoewel de ontwikkeling van een nieuw medicijn aan de hand van deze bevindingen, nog een werk van lange adem is, is Kirk optimistisch en overtuigd dat deze ontdekking zal leiden tot een nieuwe behandeling.

‘Het is nog vroeg, maar de verbindingen die voor het blokkeren van de pomp zorgen, zijn de meest veelbelovende mogelijkheden in de strijd tegen malaria die we hebben gezien’, zegt hij.