Wetenschappers vinden bewijzen voor achteruitgang haaien

Nieuws

Wetenschappers vinden bewijzen voor achteruitgang haaien

04 oktober 2011

Een nieuw meetsysteem bevestigt dat haaien wereldwijd aanzienlijk achteruitgaan. Overbevissing is de oorzaak van de achteruitgang, zeggen de wetenschappers.

“Er zijn steeds meer bewijzen voor een wijdverspreide, substantiële en aanhoudende achteruitgang van haaienpopulaties, die samenvalt met een opvallende stijging van de wereldwijde haaienvangst de laatste halve eeuw”, zeggen de wetenschappers van het ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies en de James Cook-universteit in Australië.

Het vermoeden dat overal haaienpopulaties sterk achteruitgaan als gevolg van bevissing, bestond al langer, maar haaienpopulaties meten is zeer complex, zegt ARC-hoogleraar Sean Connolly. Visserijstatistieken leveren geen juist beeld: veel landen met koraalriffen hebben geen betrouwbare cijfers, en drie kwart van de haaienvangsten gebeurt illegaal.

Groot Barrièrerif

De nieuwe methode is gebaseerd op groei-, geboorte- en sterftecijfers. Die laatste cijfers zijn moeilijk te vinden maar met behulp van de laatste nieuwe statistische technieken slaagden de wetenschappers erin betrouwbare langetermijnvoorspellingen te maken voor de grijze rifhaai en de witpuntrifhaai, twee soorten die aan het Groot Barrièrerif voorkomen; het Groot Barrièrerif bevindt zich voor de kust van Australië en is het grootste koraalrif ter wereld.

De wetenschappers keken vervolgens of ze met hun nieuwe model de verschillen tussen haaienpopulaties in de beviste en niet-beviste koraalzones konden verklaren. Ze kwamen tot de vaststelling dat de snelle achteruitgang van de haaien er rechtstreeks aan bevissing was gelinkt, zeggen ze in het wetenschappelijke tijdschrift PLos ONE.

Elk jaar worden wereldwijd tot 73 miljoen haaien gedood voor hun vinnen. Naar schatting een derde van de soorten is met uitsterven bedreigd.

Marshalleilanden

De regering van de Marshalleilanden in de Stille Oceaan heeft in augustus een enorm haaienreservaat gecreëerd. Commerciële haaienvangst en handel in haaienproducten worden er verboden. Als een haai toevallig in de netten terechtkomt, moet hij worden vrijgelaten.

Het reservaat is bijna 2 miljoen vierkante kilometer groot en is daarmee het grootste haaienreservaat ter wereld. Het brengt de totale oppervlakte beschermde haaiengebieden wereldwijd op 4,6 miljoen vierkante kilometer.