WHO en overheid Benin dringen aan op goede hygiëne in strijd tegen cholera

Nieuws

WHO en overheid Benin dringen aan op goede hygiëne in strijd tegen cholera

Maaike Cordy

10 februari 2010

Benin wordt sinds januari getroffen door een ongewone cholera-epidemie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een slechte hygiëne, in combinatie met droogte in het land, de oorzaak.

De eerste gevallen werden midden januari ontdekt in Bonou, in het departement Ouémé, en sindsdien is het aantal besmettingen in het land opgelopen tot meer dan honderddertig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn ondertussen twee mensen aan de ziekte overleden, andere bronnen spreken van vijf doden.
Een uitbraak van cholera deze tijd van het jaar is eerder zeldzaam. Meestal verspreidt de ziekte zich tijdens het regenseizoen, wanneer overstromingen andere waterbronnen kunnen besmetten.
Volgens de WHO werd deze uitbraak veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne; voedsel wordt vaak in slechte omstandigheden bewaard en ook vuile handen doen de ziekte snel verspreiden.
Een andere factor die meespeelt is net de droogte. Omdat zuiver water vinden heel moeilijk is, drinkt men van de vervuilde Ouémé rivier. De meeste gevallen zijn dan ook gelokaliseerd rond de rivier.
De WHO en de overheid van Benin trachten nu de hygiëne te waarborgen door de bevolking te sensibiliseren. Samen zoeken ze naar de beste manier om drinkbaar water tot bij de mensen te krijgen, zodat men niet langer besmet water zou drinken. Daarnaast deelt de WHO in gezondheidscentra, die gelegen zijn in de besmette gebieden, ook emergency kits uit met onder andere medicijnen, om zo patiënten snel te kunnen behandelen.
Binnenkort wordt een African Cholera Surveillance Network (AFRICHOL) opgezet om bij een nieuwe uitbraak toezicht en een snelle reactie te garanderen. De organisatie zou actief zijn in minstens acht Afrikaanse landen, waaronder Benin, en wordt opgezet met fondsen van The Bill & Melinda Gates Foundation.
Ook UNICEF (United Nation’s Childrens Fund) levert een inspanning. De organisatie vraagt dit jaar tweehonderd drieënzestig dollar noodfinanciering voor West- en Centraal-Afrika. Door overstromingen, hogere voedselprijzen maar ook door het uitbreken van ziektes zoals cholera, mazelen, meningitis e.d., heeft men nood aan extra geld. De bevolkingsgroepen met het meeste dodelijke choleraslachtoffers zijn immers zuigelingen en ouderen, omdat hun immuunsysteem nog niet helemaal ontwikkeld of verzwakt is.

Cholera is een infectieziekte die wordt verspreid via besmet voedsel of water en is gekenmerkt door diarree. Dit kan leiden tot ernstige uitdroging en indien onbehandeld, zelfs tot de dood.

Cholera treft vooral gebieden in Afrika maar ook Bolivia, Irak, Afghanistan, India, China, Thailand en Papoea-Nieuw-Guinea kenden de laatste jaren een nieuwe uitbraak.