Malaria treft vooral kinderen in Afrika

WHO keurt tweede malariavaccin voor kinderen goed

Gabe Bienczycki, USAID / Pixnio (CC 0)

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw malariavaccin voor kinderen aanbevolen, ontwikkeld door de Universiteit van Oxford in Groot-Brittannië.

Het R21/Matrix-M vaccin is veilig en effectief bevonden en biedt een goedkopere optie voor malariapreventie. Het is het tweede door de WHO aanbevolen malariavaccin. Malaria treft vooral kinderen in Afrika, waar jaarlijks bijna een half miljoen kinderen sterven aan de ziekte.

Ongeziene vraag

Het nieuwe vaccin zal begin volgend jaar al beschikbaar zijn in sommige Afrikaanse landen, waaronder Burkina Faso, Ghana en Nigeria. Andere landen volgen later op het jaar. De kosten van een dosis zullen variëren tussen 2 en 4 dollar.

‘Als malariaonderzoeker droomde ik altijd van de dag dat we een veilig en effectief vaccin tegen malaria zouden hebben. Nu hebben we er twee’, aldus WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Maar dat is ook nodig. Er is momenteel een ongeziene vraag naar malariavaccins. Er is namelijk een tekort aan de eerste spuit, het zogeheten RTS,S/AS01-vaccin. De goedkeuring van dit tweede vaccin moet de vraag drukken en meer levens redden van deze dodelijke ziekte, aldus de WHO.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.