Wereldgezondheidsorganisatie klaagt inmenging en manipulatieve praktijken van tabakssector aan

WHO opvallend hard voor tabakssector: ‘Stop de leugens’

Pawel Czerwinski / Unsplash

Roken is verantwoordelijk voor een kwart van alle kankers en doodt meer dan 8 miljoen mensen per jaar, zeggen de gegevens van de WHO.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is stellig wat roken en tabak betreft: het is dodelijk en de tabaksindustrie mag dat niet langer verbloemen. ‘Stop de leugens’ is de opvallende titel van haar nieuwe campagne.

De campagne werd deze week gelanceerd en wil met name jongeren informeren over de gevaren van tabak én de vaak slinkse trucs van de industrie om die te verbloemen.

De WHO baseert zich op bewijzen van waakhond STOP en het Global Center for Good Governance in Tobacco Control. Daaruit blijkt dat het steeds moeilijker wordt voor het gezondheidsbeleid om inmenging van de tabaksindustrie te weren. De bewijslast heeft het over inmenging en manipulatieve praktijken van de tabakssector en aanverwante industrieën.

‘We roepen alle landen op om hun gezondheidsbeleid te beschermen tegen deze dodelijke industrie door hen geen plaats te geven aan de onderhandelingstafel waar het beleid vorm krijgt’, zegt Rüdiger Krech, directeur Gezondheidsbevordering bij de WHO.

Giften en cadeaus

De tabaksindustrie probeert invloed uit te oefenen door regeringen voor de rechter te slepen of door via giften en cadeaus in natura het tabaksontmoedigingsbeleid te beïnvloeden, zegt de WHO, die dergelijke zaken zelfs ziet gebeuren op de eigen bijeenkomsten.

‘We roepen alle landen op om hun gezondheidsbeleid te beschermen tegen deze dodelijke industrie door hen geen plaats te geven aan de onderhandelingstafel waar het beleid vorm krijgt.’

Ook het publiek wordt ‘voorgelogen’, stelt de organisatie, door influencers in de sociale media, door gesponsorde evenementen maar bijvoorbeeld ook door het financieren van wetenschappelijk onderzoek of de steun voor initiatieven op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De WHO spreekt over ’niet aflatende inspanningen van de tabaksindustrie om haar producten aan kwetsbare groepen, vooral jongeren, aan de man te brengen’.

Misleiding

De tabakssector heeft al een lange geschiedenis van misleiding van de publieke opinie. Ooit beweerde de sector zelfs dat roken niet gelinkt is aan een verhoogd risico op longkanker, een feit dat vandaag onomstotelijk is bewezen.

Roken is verantwoordelijk voor een kwart van alle kankers en doodt meer dan 8 miljoen mensen per jaar, zeggen de gegevens van de WHO. Een studie van het Britse Kankeronderzoek die vandaag uitkomt, berekende het nog maar eens na voor zeven landen waaronder Groot-Brittannië, de VS en China: 1,3 miljoen overlijdens door kanker zijn er rechtstreeks verbonden aan roken.

Maar voor de tabaksindustrie lijkt het business as usual. Om het vertrouwen van een nieuwe generatie rokers te winnen, zet ze massaal in op wat ze ‘nieuwe’ of ‘veilige’ producten noemt, zoals menthol- en smaaksigaretten, of elektronische sigaretten met snoepsmaakjes en leuke designs. ‘Dat draagt bij aan de popularisering van deze producten onder vaak heel jonge mensen, terwijl veel consumenten zich nauwelijks bewust zijn van de negatieve effecten op hun gezondheid’, zegt de WHO.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift