"WHO-rapport over e-sigaret is misleidend"

Het negatieve rapport over de elektronische sigaret, waarop de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich baseert, is misleidend. Dat zeggen gerenommeerde tabaksexperten in het tijdschrift Addiction.

  • CC planetc1 Zijn e-sigaretten gezonder dan gewone sigaretten? CC planetc1

“We waren verrast door de negatieve toon van het rapport”, zegt professor Ann McNeill. “We vonden het misleidend, het is geen accurate weergave van de beschikbare bewijzen.”

Eind vorige maand vroeg de Wereldgezondheidsorganisatie aan regeringen om de elektronische sigaret op openbare plaatsen te verbieden zolang er niet meer zekerheid is over mogelijke schade.

McNeill, die verbonden is aan het National Addiction Centre van de Londense universiteit King’s College, analyseerde samen met collega’s de studie die aan de basis lag van de WHO-aanbeveling.

Veel gezonder dan sigaretten

“E-sigaretten zijn nieuw en we hebben zeker nog niet alle antwoorden over de langetermijnimpact op de gezondheid, maar we weten wel dat ze veel gezonder zijn dan sigaretten, die jaarlijks meer dan zes miljoen mensen doden”, stelt ze.

Het rapport waarop de WHO zich baseert, bevat belangrijke fouten, zeggen de experten. Zo stelt het dat de e-sigaret voor jongeren de drempel naar het roken verlaagt, terwijl de e-sigaret amper door niet-rokers wordt gebruikt.

“Elk beleid voor e-sigaretten moet op bewijzen gebaseerd zijn, en net zoals bij andere producten is er regulering nodig”, aldus McNeill. “Maar door de WHO-aanpak zal men deze producten moeilijker op de markt kunnen brengen dan tabaksproducten. Het zal ook innovatie afremmen en rokers afschrikken om e-sigaretten te gebruiken. Daardoor dreigen we voorbij te gaan aan de voordelen die deze producten kunnen hebben voor de menselijke gezondheid.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift