Wiedende robots vervangen herbiciden

Nieuws

Wiedende robots vervangen herbiciden

12 september 2012

Onkruid wieden is zo arbeidsintensief dat boeren meestal opteren voor chemicaliën om het te verdelgen. Een Amerikaans bedrijf wil daar iets aan doen met een robot die computertechnologie gebruikt om het onkruid van de nuttige planten te onderscheiden.

Het bedrijf, Blue River Technology, heeft het voorbije jaar een prototype uitvoerig getest op akkers in California. Het krijgt nu 3,1 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) van investeringsfirma’s om de robot op de markt te brengen.

Sla

Het prototype is ontwikkeld voor de slateelt en maakt gebruik van optische herkenningstechnologie in combinatie om algoritmen om de slaplantjes te onderscheiden van ongewenste planten. De robot kan ook voor andere teelten gebruikt worden, als daarvoor specifieke software ontwikkeld wordt.

“De oplossing van Blue River Technology is niet alleen goedkoper dan de huidige aanpak, maar heeft ook het potentieel om het gebruik van onkruidverdelgers in de VS met 113.000 ton per jaar te verminderen”, zegt Vinod Khosla, ceo van investeringsbedrijf Khosla Ventures.

Bovendien, luidt de redenering, wordt onkruid steeds resistenter tegen de chemicaliën, is de robot beter voor de gezondheid van de landbouwer en speelt de technologie in op de vraag naar biologische producten die zonder chemicaliën geteeld zijn.