‘Wereldwijde groei is adembenemend’

Windenergie op zee zit nu echt in de lift

Jan Oelker / Wikimedia (CC BY-SA 4.0

‘De wereldwijde groei van offshore windenergie in het afgelopen jaar is echt adembenemend, zegt Dan McGrail, ceo van RenuwableUK.’

Wereldwijd zitten de offshore windenergieprojecten in de lift. Een jaar geleden was er nog sprake van 429 gigawatt capaciteit, vandaag is dat verdubbeld naar 846 gigawatt. Dat zegt energiekoepel RenewableUK in een nieuwe marktanalyse.

De cijfers van de Britse koepelorganisatie voor wind-, golf- en getijdenenergie slaan op offshore windparken in alle stadia van ontwikkeling: operationeel, in opbouw of ingepland. Volgens de analyse loopt China voorop met 98 gigawatt aan windenergieprojecten op zee, gevolgd door Groot-Brittannië met 91 gigawatt (vorig jaar was dat nog 55 gigawatt) en de Verenigde Staten met 80 gigawatt.

Andere landen die het goed doen zijn Duitsland, Brazilië, Zweden, Ierland, Vietnam en Zuid-Korea. Europa heeft voor een capaciteit van 350 gigawatt projecten in de pijplijn – momenteel is daarvan wel nog maar 26 gigawatt volledig operationeel, waarvan 2,2 gigawatt in België en 2,9 in Nederland.

Wereldwijde groei

‘De wereldwijde groei van offshore windenergie in het afgelopen jaar is echt adembenemend’, zegt Dan McGrail, de ceo van RenewableUK. ‘Ons rapport toont aan dat deze technologie echt een wereldwijde industrie is geworden, niet enkel in Europa en Azië.

‘Overal ter wereld erkennen landen de noodzaak om de transitie naar schone energie te versnellen – niet enkel om de klimaatverandering tegen te gaan maar ook om de aanvoer van veilige, goedkope en dicht-bij-huis geproduceerde energie te garanderen.’

Overheden kunnen die transitie nog versnellen door iets te doen aan de trage toestemmingsprocessen voor het bouwen van offshore windparken, geeft McGrail nog mee.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.