Winkelen tegen de afvalberg

Nieuws

Winkelen tegen de afvalberg

Leo Broers

17 maart 2008

In een GB/Carrefour in Gent gingen milieubewuste consumenten vrijdag winkelen tegen de afvalberg. Na hun aankopen hevelden ze hun koopwaar over naar herbruikbare verpakkingen die ze zelf meebrachten.

De wegwerpverpakkingen gaven ze plechtig af aan de verantwoordelijke van de zaak. Reverend Billy, een predikant tegen de consumptiemaatschappij, maakte van de actie een uitbundig feest.
Belgen produceren jaarlijks 800.000 ton verpakkingsafval. Toch iets om even bij stil te staan, vonden enkele organisaties uit het Gentse. Wegwerpverpakkingen schaden het milieu, zorgen voor overlast en kosten ook nog eens handenvol geld. Daarom bedachten ze de actie Shop ‘n’ Drop: ze gingen met zijn allen winkelen en lieten voor een keer het afval symbolisch achter.

Stripheld

De speciale gast op Shop ‘n’ Drop was Reverend Billy, een predikant die met zijn blonde kuif kan doorgaan als stripheld. Samen met zijn Church of Stop Shopping toont hij dat het geluk niet te koop is. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt om mensen aan te zetten tot bewust consumeren.
Reverend Billy houdt een doos Lotus-koekjes in de lucht. ‘Waarom moeten die koekjes drie keer verpakt worden?’ vraagt hij aan de verzamelde menigte. ‘Plastic verpakkingen zijn gemaakt van olie en voor olie voeren we oorlog.’

Gezondheid

De predikant gaat verder: ‘Maar ook in de koekjes zelf zit rommel. En die rommel komt terecht in ons lichaam. Wie van jullie heeft een naaste verloren aan kanker?’ Een aantal toeschouwers en actievoerders steken hun hand op.
‘Onze gezondheid is de laatste bekommernis van de multinationale bedrijven. Zij  zijn enkel uit op winst maken. Ze maken ons verslaafd aan hun producten, zodat wij steeds meer willen kopen. Word wakker! Zoek naar alternatieven, koop rechtstreeks bij boeren uit de omgeving, steek uw geld in de lokale economie en koop voortaan ecologische producten. Green-a-lujah.’ Waarop de hele menigte hem enthousiast bijviel: ‘Green-a-lujah.’

Processie langs de winkelrekken

De hele opvoering was doorspekt met een stevige brok humor en de bruisende muziek van een vijfkoppige sambaband. Onder de toeschouwers ontstonden spontane discussies over de thema’s die Reverend Billy aanhaalde. Daarna volgde een processie door de gangen van de supermarkt.
Reverend Billy, die  door zijn megafoon de boodschap van een afvalarme toekomst verkondigde, werd gevolgd door een lange stoet volgelingen die met wegwerpverpakkingen in de hand naar de verbaasde winkelklanten wuifden.

Duiveluitdrijving

Het spektakel werd afgerond met een duiveluitdrijving van het afval. Daarna werden de winkelkarretjes waarin de wegwerpverpakking verzameld waren, overhandigd aan de manager van de vestiging, die plechtig verklaarde dat hij blij was met de actie, omdat Carrefour dezelfde doelstelling nastreeft als de actievoerders.
Zo’n hondertal milieubewuste verbruikers winkelden mee tegen de afvalberg. De ludieke actie werd georganiseerd door het Gents MilieuFront, JNM en Friends of the Earth en kon rekenen op de steun van Vooruit, TiensTiens, Gras en Indymedia.be.