Wordt Jean-Pascal van Ypersele de nieuwe voorzitter van het klimaatpanel?

Nieuws

Wordt Jean-Pascal van Ypersele de nieuwe voorzitter van het klimaatpanel?

Wordt Jean-Pascal van Ypersele de nieuwe voorzitter van het klimaatpanel?
Wordt Jean-Pascal van Ypersele de nieuwe voorzitter van het klimaatpanel?

Roxane Hoedemakers

05 oktober 2015

Morgen, dinsdag 6 oktober, kiest het klimaatpanel, het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zijn nieuwe voorzitter. Die volgt Rajendra Pachauri op die 13 jaar aan het hoofd stond. De Belg Jean-Pascal van Ypersele is een van de zes kandidaten. Of hij ook de nieuwe voorzitter wordt, weten we morgen.

Het IPCC heeft deze week haar 42ste bijeenkomst in Kroatië en verkiest daarbij een nieuwe voorzitter. Vertegenwoordigers uit 195 landen zullen deze week hun stem uitbrengen, waarbij elk land één stem heeft.

  • Eén van de zes wetenschappers en misschien wel de grootste kanshebber is de Belgische kandidaat Jean-Pascal Van Ypersele, die jarenlang vice-voorzitter was en reeds sinds 1995 betrokken is bij het IPCC. Als hij voorzitter wordt, wil hij ervoor zorgen dat verschillende perspectieven uit alle delen van de wereld, ook van ontwikkelingslanden, aan bod kunnen komen. Niet onbelangrijk hierbij is dat hij van het voorzitterschap zijn voltijdse job wil maken, terwijl dit tijdens  het voorzitterschap van Rajendra Pachauri voornamelijk vrijwilligerswerk was. Hij was de eerste kandidaat die zich begin 2014 aanmeldde.

  • Naast Van Ypersele staat ook de Oostenrijker Nebojsa Nakicenovic in de lijn voor het voorzitterschap. Hij is wellicht de sterkste rivaal van van Ypersele. Hij is een wetenschapper met al meer dan 30 jaar ervaring  in het onderzoek naar ontwikkeling en klimaatverandering en  was betrokken bij alle vijf IPCC-rapporten. Net als de Koreaanse kandidaat Lee wil Nakicenovic experten uit ontwikkelingslanden meer betrekken. Ook wil hij ervoor zorgen dat de communicatie van het IPCC sneller verloopt, zodat vragen van onder andere regeringen niet tot aan het volgende IPCC-rapport onbeantwoord blijven. Dit wil hij verbeteren door ook de rol van het IPCC bureau te versterken.

  • De Amerikaan en expert in de impact van klimaatverandering Chris Field komt eveneens in aanmerking voor het voorzitterschap. Hij is directeur van het Carnegie Institution for Science, dat opgericht werd om wetenschappelijk onderzoek naar ecologie, plantkunde e.a. in Amerika te ondersteunen, en professor milieustudies aan Stanford University. Hij was een van de auteurs die mee het vierde klimaatrapport van het IPCC leidde. Field is een belangrijke kandidaat want als hij voorzitter wordt, kan hij misschien de Republikeinen en hun visie op het klimaat trachten te overtreffen.

  • Ook Thomas Stocker, wetenschapper en professor aan de Universiteit van Bern, is een kandidaat uit Zwitserland. Hij wil de focus van het IPCC vooral leggen op de risico’s van de klimaatverandering op regionaal vlak.

  • Hoesung Lee komt uit Zuid-Korea werkt al sinds 1992 voor het IPCC en beoefende reeds verschillende functies. Lee wil de deelname en inspraak van experten uit ontwikkelingslanden versterken en wil de focus van het panel vooral leggen op de niet-professionele uitdagingen zoals jobcreatie, gezondheid, innovatieve en technologische ontwikkelingen.

  • Tot enkele weken geleden waren er nog maar vijf kandidaten voor het nieuwe voorzitterschap. Ogunlade Davidson uit Sierra Leone besliste onlangs pas om zich kandidaat te stellen. Het is moeilijk om te voorspellen hoe er gestemd zal worden, vinden wetenschappers en politici, omdat met deze laatste kandidaat het voorzitterschap van een expert uit een ontwikkelingsland nu mogelijk is geworden.