World Comics verspreidt stripmicrobe

Nieuws

World Comics verspreidt stripmicrobe

Heikki Jokinen

04 juni 2003

De Finse tekenaar Leif Packalen heeft zo zijn eigen visie op ontwikkelingssamenwerking. Zijn organisatie World Comics leerde artiesten in India, Tanzania, Kenia, Mozambique en Marokko cartoons en strips tekenen. Strips zijn een onderschat wapen in de strijd tegen corruptie en onwetendheid, zegt de tekenaar.

Packalen heeft net een World Comics Workshop achter de rug in het Tanzaniaanse Dar es Salaam. Hij kruiste er de degens met 25 vooraanstaande schilders, striptekenaars en cartoonisten uit Oost-Afrika. Katti Ka-Batembo, de belangrijkste Tanzaniaanse tekenaar van dit moment, stak er wat van op. Ka-Batembo bracht onlangs een strip uit over de preventie van malaria, en hij gelooft dat die levens zal redden. De geletterdheid in Tanzania is erg laag, en het is zelfs erg moeilijk om met het woord alle mensen te bereiken die wel kunnen lezen.

Tien jaar ervaring met workshops in ontwikkelingslanden sterken Packalen in het idee dat er geen sterker communicatiemiddel is dan de strip. Strips kosten weinig, zijn erg flexibel en trekken makkelijk lezers aan. Je kan er bijna elk verhaal of idee mee vertellen, zegt Packalen.

Kaleb Lameck Gamaya van het Mensenrechtencentrum in Dar es Salaam, dat de workshop mee organiseerde, vindt strips een fantastisch medium: menselijk, onderhoudend en grappig. Op een paar pagina’s kan je evenveel vertellen als in een boek. Tekenaar James Gayo, bekend van zijn strip Kingo, zegt dat veel ngo’s in Tanzania het medium hebben ontdekt. Educatieve strips zijn geschikt voor thema’s die moeilijk te verteren zijn, bijvoorbeeld als het over gezondheid gaat.

De World Comics workshops worden gefinancierd door het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie bracht zelf een strip uit onder de titel Comics With An Attitude met vertalingen in het hindi en het tamil. De strip van Packalen en de Ghanese artiest Frank Odoi is al aan zijn zesde druk toe.