Wormen in chocolade laatste druppel voor Indiase consumenten

Nieuws

Wormen in chocolade laatste druppel voor Indiase consumenten

Ranjit Devraj

09 oktober 2003

Indiase consumenten voelen zich niet meer veilig: nadat ze de voorbije maanden opgeschrikt werden door berichten over pesticiden in frisdrank en slordig nagemaakte geneesmiddelen, zijn er deze week wormen gevonden in de repen van het internationale chocolademerk Cadbury. Maar misschien is er beterschap op komst.

India gaat met steun van de Wereldbank een sluitend systeem uitwerken om de kwaliteit te controleren van alle levensmiddelen en medicijnen die er op de markt komen.

Het imagoverlies voor Cadbury is niet te overzien. In de deelstaat Maharashtra hielden sommige kopers die de fraaie aluminiumwikkel van hun reep scheurden, opeens een stuk chocolade in handen dat van wormen krioelde. Volgens Bharat Puri, de directeur van Cadbury in India, hanteert zijn bedrijf de meest stringente normen inzake hygiëne en properheid, maar kan de onderneming natuurlijk niet de honderdduizenden winkels controleren waar de repen terechtkomen.

De Indiase Food and Drugs Administration heeft meteen klacht ingediend tegen het bedrijf. De Indiase levensmiddeleninspectie ligt onder vuur omdat ze niet hard genoeg zou optreden tegen Pepsi en Coca-Cola. Een belangrijke Indiase milieuorganisatie beschuldigde de twee frisdrankgiganten vorige maand net als tal van lokale producenten met pesticiden vervuild water te gebruiken voor de aanmaak van hun drankjes. De wormstekige chocolade van Cadbury is voor kritische consumenten een nieuwe aanwijzing dat multinationals het zich in India kunnen veroorloven minder zorg te besteden aan hun productiemethodes.

Maar de Indiase regering stuurt aan op beterschap. Ze is gaan aankloppen bij de Wereldbank, en die heeft een lening van 46 miljoen euro uitgetrokken voor een ‘Food and Drugs Capacity Building Project’. Volgens Michael Carter, de directeur van de afdeling India van de Bank, wordt het project de eerste fase van een langetermijnprogramma dat steun verleent aan de ambitie van de Indiase regering om de veiligheid en de kwaliteit van voedsel en geneesmiddelen in India te garanderen.

De Wereldbank wil India helpen een verstandig levensmiddelenbeleid te ontwerpen. Onderzoek naar de consumptiegewoonten en de kennis van gezinnen in alle delen van het land moet daarvoor een goede basis bieden. Verder is het de bedoeling dat de Indiase instanties die toekijken op de kwaliteit van levensmiddelen en medicijnen efficiënter worden en meer werkingsmiddelen krijgen. En ten slotte komen er voorlichtingscampagnes over gezonde voedingsgewoonten. Dat is allemaal hard nodig, want zowel het verbruik van verwerkte levensmiddelen als van geneesmiddelen neemt snel toe in India. Door de jachtigheid van het moderne leven wordt er ook steeds meer buitenhuis gegeten. Carter maakt zich sterk dat het project vooral de arme bevolkingslagen ten goede zal komen. Die kunnen het zich immers niet veroorloven kieskeurig te zijn bij wat ze eten en drinken, en weten vaak ook niet waarop ze moeten letten.

Consumentengroepen zijn opgetogen over het initiatief. Ze hopen dat de producenten van levensmiddelen gauw strengere normen krijgen opgelegd. Consumer Voice, een belangrijke consumentenbeweging, stelt dat het opduiken van wormen in de chocolade had kunnen worden vermeden als Cadbury op zijn verpakkingen duidelijk had aangegeven dat chocolade tegen overmatige hitte en vochtigheid moet worden beschermd. In grote delen van India worden in de zomer temperaturen van 45 graden opgetekend, maar toch worden repen lang niet altijd in aangepaste koelkasten bewaard. Ook tijdens het transport gaat er veel fout.