Europees Gemeenschappelijke Landbouwbeleid steekt er met kop en schouders bovenuit

WWF: Miljarden Europese subsidies vloeien jaarlijks naar natuurschade

Erich Westendarp / Pixabay

‘Elk jaar financiert ruim 30 miljard euro uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) activiteiten die de natuur schaden’, zegt Tycho Vandermaesen van WWF.

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies door naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds (WWF). Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.

Het WWF lijst onder meer subsidies op voor de visserij, nieuwe snelwegen en waterinfrastructuur. Maar het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) steekt er met kop en schouders bovenuit: tot 60 procent van de EU-financiering - in totaal 32,1 miljard euro per jaar - van het GLB wordt door lidstaten besteed aan activiteiten die grootschalige, niet-duurzame landbouw bevorderen. 

De praktijken verwoesten leefgebieden, en boeren krijgen maar minimale steun voor de transitie naar duurzame en klimaatbestendige landbouw.

Kloof dichten

‘Elk jaar financiert ruim 30 miljard euro uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) activiteiten die de natuur schaden’, zegt Tycho Vandermaesen van WWF. ‘Dat indrukwekkende bedrag komt grofweg neer op de totale jaarlijkse uitgaven van nationale overheden zoals Kroatië en Luxemburg.’

De stroom van subsidies naar activiteiten die het milieu schaden staat in schril contrast met de noden die zijn geïdentificeerd in de Europese Biodiversiteitsstrategie 2030. Er is naar schatting 48 miljard euro per jaar nodig om de biodiversiteit in de EU te beschermen, en momenteel is er zo’n 18 miljard dollar per jaar tekort. 

‘Niet alleen geven regeringen miljarden euro’s aan belastinggeld uit aan milieuschade, ze ondermijnen ook de inspanningen van de EU om die te beschermen en te herstellen’, zegt Ester Asin van WWF. ‘De subsidies beter oriënteren zou gemakkelijk de financieringskloof kunnen dichten die nodig is om de Europese doelstellingen rond biodiversiteit te bereiken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.