‘Aantal crisissen wereldwijd in stijgende lijn’

WWF versterkt veerkrachtfonds voor hulp bij natuurrampen

Duncan Rawlinson - Duncan.co/visions-of-canada-burning (CC BY-NC 2.0)

WWF-België investeert in een veerkrachtfonds om snel te kunnen reageren bij natuurrampen. Dat is nodig, zegt de ngo, want de frequentie van natuurrampen neemt snel toe. Ook burgers kunnen voortaan bijdragen aan het fonds.

Natuurbranden in Griekenland, Canada en Hawaii, verwoestende overstromingen in Pakistan, dodelijke stormen in Zuid-Korea of de catastrofale droogte in de Hoorn van Afrika: het lijstje met natuurrampen dit jaar is lang.

Wereldwijd moeten we ons voorbereiden op nog veel meer van die extreme fenomenen en op de ravages die ze aanrichten, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF). Dat bleek twee jaar geleden ook in ons eigen land.

‘We zien dat het aantal crisissen wereldwijd in stijgende lijn zit en we willen ons voorbereiden om daar snel op te kunnen reageren’, zegt directeur internationale programma’s Nicolas Tubbs. ‘We observeren de trend en blijven niet bij de pakken zitten. Met het veerkrachtfonds trekken we het terrein op en formuleren concrete antwoorden om natuur, mens en dier doeltreffend te kunnen helpen.’

Dieren redden

De ngo investeert daarom 100.000 euro extra in het veerkrachtfonds dat twee jaar geleden werd opgericht. Nieuw is dat burgers vanaf nu het veerkrachtfonds ook zelf rechtstreeks kunnen steunen met een donatie.

‘Noodhulp droogt zeer snel op na een ramp, terwijl de natuur tijd nodig heeft om te herstellen.’

WWF-België verleende eerder al steun in crisisgebieden, bijvoorbeeld tijdens de hevige natuurbranden in Griekenland in 2021. De ngo bood technische en materiële hulp aan de brandweer en ondersteunde een lokale organisatie die dieren uit het vuur redde.

Het fonds moet die steun nu sneller én structureler maken. ‘We willen de komende jaren klaarstaan om nog meer van dit soort hulp te kunnen bieden in noodsituaties wereldwijd, want dat zal nodig zijn’, zegt Tubbs.

Hij spreekt bewust niet van een “crisisfonds”, omdat het ook op langere termijn wil helpen na een crisis.

‘Noodhulp droogt zeer snel op na een ramp, terwijl de natuur tijd nodig heeft om te herstellen’, legt Tubbs uit. ‘In Griekenland hielpen we om dieren te redden uit het vuur, maar daarna moesten die dieren ook nog verzorgd en opgevangen worden, tot ze genezen waren. Ook die hulp ondersteunden we financieel.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.