Zambia heft verbod op jacht weer op

Nieuws

Zambia heft verbod op jacht weer op

Zambia heft verbod op jacht weer op
Zambia heft verbod op jacht weer op

IPS

29 augustus 2014

Zambia heft na twintig maanden het verbod op jachtsafari's weer op. Het land verloor teveel inkomsten door het verbod, klinkt het.

Een jager poseert in Zambia voor zijn trofee, een nijlpaardstier.

Een jager poseert in Zambia bij zijn trofee, een nijlpaardstier.

Zambia stelde het verbod begin vorig jaar in na beschuldigingen van corruptie bij de toekenning van de jachtvergunningen. Het verbod moest ook de grote katachtigen ten goede komen, en werd toegejuicht door milieuverenigingen.

Maar volgens het ministerie van Toerisme kostte het verbod heel wat inkomsten en bracht het de Zambia Wildlife Authority (ZAWA) in financiële problemen. Om de werking van het agentschap te verzekeren, moest de overheid daarom bijspringen, maar harde cijfers kon het ministerie niet geven.

De jacht wordt daarom weer toegelaten, maar onder “strikte controle van het ZAWA” en de jachtvergunningen zouden duurder worden. Het blijft ook verboden om op grote katachtigen te jagen, omdat de populaties leeuwen en luipaarden te sterk onder druk staan in het land. Zowel de jachtsector als het ZAWA pleiten ervoor om ook dat verbod op te heffen, maar de Zambiaanse overheid wil eerst een onderzoek laten uitvoeren naar de grootte van de populaties.