‘Ons systeem loopt tegen de grenzen van de planeet aan’

Zaterdag is het al ‘Overshoot Day’ in ons land

Marcel Bex (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg. Uit een enquête in opdracht van het WWF blijkt dat ruim vier op de vijf Belgen voorstander is van natuurherstel.

Als de hele wereld zou consumeren zoals de Belgen, waren de natuurlijke hulpbronnen nu zaterdag 23 maart al opgebruikt. ‘Ons systeem loopt tegen de grenzen van de planeet aan’, zegt het WWF.

Als iedereen zou leven zoals de Belgen, zouden we 4,1 planeten nodig hebben. Op 23 maart zouden we dan alle natuurlijke rijkdommen die de planeet op een jaar tijd kan genereren al opgebruikt hebben. ‘Die drie extra planeten hebben we niet’, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).

Natuurherstelwet

Op Europees niveau is er een plan om de natuur ademruimte te geven: de natuurherstelwet. Uit een enquête in opdracht van het WWF blijkt dat ruim vier op de vijf Belgen voorstander is van natuurherstel.

Opvallend: die steun blijft gelijk over het hele politieke spectrum. Bijna 90 procent van de Belgen vindt natuur belangrijk en ziet de voordelen die natuur heeft voor onze maatschappij, vooral de voordelen voor onze gezondheid (78 procent), de ecosysteemdiensten die natuur vervult (70 procent), en de mogelijkheden voor rust en recreatie (66 procent). 

Meer dan 84 procent van de respondenten vindt dat de overheid zich meer moet inzetten voor het herstel van minstens een derde van natuur in slechte staat tegen 2030, en meer dan 80 procent vindt zelfs dat 90 procent hersteld moet worden. Meer dan vier op de vijf Belgen wil dat overheden meer doen om de biodiversiteit in landbouwgebieden te verbeteren.

Tegenstand

Toch willen Vlaamse regeringspartijen de Europese natuurherstelwet nog doen mislukken, zegt het WWF.

‘Daarmee gaan sommige politici dus lijnrecht in tegen de overtuiging van de Vlamingen, Brusselaars en Walen om ons leefmilieu te herstellen en beschermen’, zegt het WWF. ‘Wij zien allemaal dat natuur een cruciale voorwaarde is voor een goed leven in België, met proper drinkwater, gezonde lucht, voldoende groene ruimte, veerkrachtige landbouw en als buffer tegen klimaatrampen. Maar verschillende beleidsmakers volgen deze redenering niet en laten zich leiden door andere belangengroepen dan de bevolking.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.