Onderzoek toont kracht van zeewier aan

Zeewier als geheim wapen tegen stikstofvervuiling in kustgebieden

NOAA / Flickr (CC BY 2.0)

De waterfilterende eigenschappen van gekweekte kelp kunnen het stikstofgehalte van de zee in kustgebieden helpen verminderen.

Gekweekte kelp, een zeewier, kan helpen om stikstofverontreiniging in kustwateren aan te pakken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Alaska Fairbanks.

Kelp is een bruine zeealg, een veelgebruikt zeewier dat aan populariteit wint in de voedings- en welzijnsindustrie. Het is namelijk een belangrijke bron van jodium en andere belangrijke voedingsstoffen.

‘Sommige zeewieren zijn letterlijk als sponzen, ze zuigen en zuigen, en verzadigen nooit.’

De zeewiersoort, die zo groot wordt dat het gigantische onderwaterbossen kan vormen, staat ook bekend om zijn vermogen om grote hoeveelheden CO2 op te slaan. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat kelp mogelijk nog beter geschikt is in het bestrijden van stikstofvervuiling.

Niet verzadigbaar

Onderzoekers van de Universiteit van Alaska Fairbanks stelden vast dat de waterfilterende eigenschappen van gekweekte kelp het stikstofgehalte van de zee in kustgebieden kunnen helpen verminderen.

Op twee algenkwekerijen in Alaska werden de koolstof- en stikstofniveaus van het zeewier constant gemonitord, gedurende het groeiseizoen. Daaruit bleek dat sommige zeewiersoorten beter zijn dan andere in het verwijderen van stikstof uit het omringende water.

‘Sommige zeewieren zijn letterlijk als sponzen, ze zuigen en zuigen, en verzadigen nooit’, aldus Schery Umanzor, de hoofdauteur van de studie,die gepubliceerd werd in het januarinummer van Aquaculture.

Biodiversiteitsverlies

‘Hoewel kelp vooral bekend staat vanwege het opnamepotentieel voor CO2, is de zeewiersoort, eigenlijk veel beter in het verminderen van overmatige hoeveelheden stikstof’, zegt Umanzor, die spreekt over een ‘zeer onderbelichte eigenschap’.

Stikstofverontreiniging wordt in kustgebieden veroorzaakt door de afvoer van stedelijk afvalwater, mestafvoer van de landbouw en het lozen van vuilnis door de visserij. Aangezien het leidt tot toxische algenbloei en het zuurstofniveau van het zeewater erdoor vermindert, is het een bedreiging voor de mariene biodiversiteit.

De onderzoekers benadrukken dat kelp die in vervuild water wordt gekweekt, niet als voedsel mag worden gebruikt. Maar het kan nog steeds een veelbelovend hulpmiddel zijn om dergelijke gebieden schoon te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.