Zelfdoding 15-jarige zwengelt debat over huwelijken minderjarigen aan

Nieuws

Zelfdoding 15-jarige zwengelt debat over huwelijken minderjarigen aan

Abderrahim El Ouali

03 mei 2012

Islamisten en gematigden liggen in Marokko opnieuw in de clinch over huwelijken van minderjarigen. In april pleegde een minderjarig meisje zelfmoord omdat ze moest trouwen met haar verkrachter.

Op de nationale televisie verklaarde Mohammed Abdenabawi, een functionaris van het ministerie van Justitie, vorige maand dat jaarlijks 30.000 minderjarige meisjes in Marokko trouwen. Dat is ongeveer 10 procent van alle huwelijken die jaarlijks gesloten worden.

Het fenomeen is wijdverbreid en heeft soms ernstige gevolgen voor vrouwen en meisjes. Er bestaat al jarenlang verzet tegen de praktijk, maar dat loopt vast op culturele factoren en religieus conservatisme.

Momenteel loopt in Marokko een campagne om een miljoen handtekeningen te verzamelen tegen huwelijken van minderjarige meisjes. Die actie werd opgezet na de dood van Amina Filali, een vijftienjarig meisje dat suïcide pleegde omdat ze gedwongen werd te trouwen met haar verkrachter.

Kennelijk om de familie en de vrouwelijke ‘eer’ te beschermen, bepaalde een rechter dat Filali met de tien jaar oudere man moest trouwen.

Taboe

Zowel de rechtszaak als de zelfdoding van Filali leidden tot een hevig debat en activisme rond het onderwerp waarover in de traditionele Marokkaanse samenleving nog steeds een taboe heerst.

Jamal Rhmani, lid van de oppositiepartij Socialistische Unie van de Volkskrachten en voormalig minister van Werkgelegenheid, zegt dat tot nu toe meer dan 780.000 handtekeningen verzameld zijn.

Hoewel Rhami in de oppositie zit en een van de leiders is van het protest tegen huwelijken van minderjarigen, voelt hij zich in de eerste plaats als vader van een veertienjarige dochter betrokken bij de actie, zegt hij. “Ik ben in de eerste plaats vader, daarna politicus. We kunnen niet onverschillig blijven staan tegenover wat er om ons heen gebeurt.”

Artikel 475

Activisten en mensenrechtengroepen willen dat artikel 475 van de grondwet wordt afgeschaft. Dat artikel geeft verkrachters de mogelijkheid ongestraft met hun daad weg te komen, als ze trouwen met het slachtoffer. Ook de artikelen 20 en 21, die huwelijken met minderjarige meisjes toestaan, zouden moeten verdwijnen.

De wortels van het probleem zitten echter dieper. Er moet meer gebeuren dan het afschaffen van een paar wetten, zegt Chakib Khettou, een inwoner van Casablanca. “Het probleem ligt bij verouderde jurisprudentie door onwetenden”, zegt hij, verwijzend naar de islamitische wet die huwelijken toestaat van meisjes ouder dan negen jaar.

Fatwa

In 2008 publiceerde sjeik Mohamed El Maghrawi, een bekende Marokkaanse moslimgeleerde, een fatwa waarin nog eens herhaald werd dat ouders hun dochters vanaf de leeftijd van negen jaar mogen uithuwelijken. Zijn fatwa leidde tot een groot schandaal, maar had geen gevolgen voor hem persoonlijk.

Tijdens een persconferentie in Marrakech in april van dit jaar herhaalde El Maghrawi zelfs zijn standpunt. Hij zei zich daarbij te baseren “op de koran en de woorden van de Profeet”.

Oppositie tegen deze specifieke interpretatie van de islamitische wetgeving is echter wijdverbreid. Ahmed Faridi, een leraar met een graad in islamitische wetgeving, zegt dat nergens in de koran staat dat meisjes vanaf de leeftijd van negen jaar mogen trouwen. “Zelfs als blijkt dat de Profeet van de islam zelf met een minderjarig meisje getrouwd is geweest. In dat geval was dat een uitzondering en niet de regel”, zegt Faridi.