Zelfmoordmilitanten getuigen: Jihad in Kasjmir is nodig

Nieuws

Zelfmoordmilitanten getuigen: Jihad in Kasjmir is nodig

Rahul Bedi

16 september 2002

De 17-jarige Mohammad Abdullah ziet er met zijn tengere fysiek, kortgeschoren gevangeniskapsel en onbehaarde bovenlip allerminst uit als een radicaal-islamitische vechtmachine. Toch is hij met een collega-'jihadi' verantwoordelijk voor de dood van 28 burgers in de Indiase provincie Kasjmir. Ik was er niet blij om, maar mijn leraars in Pakistan zeiden me dat terreur een noodzaak is, zo getuigt Mohammad over zijn opleiding tot krijger in de jihad of heilige oorlog.

India en Pakistan hebben al drie oorlogen uitgevochten over Kasjmir, een bergachtig gebied waar overwegend moslims wonen maar dat grotendeels op Indiaas grondgebied ligt. Het geweld is in de aanloop naar de deelstaatverkiezingen die deze week beginnen enkel toegenomen. Abdullah werd na een aanval op 13 juli in Jammu, de winterhoofdstad van Kasjmir, door Indiase troepen gevangen genomen. Zijn medestrijder, Mohammad Adnan, bracht het er niet levend vanaf.

Ik had mijn orders en moest die uitvoeren, vertelt Abdullah. De jongen, afkomstig uit de provincie Punjab, werd op school gerekruteerd door het Lashkar-e-Toiba, het Leger van de Zuiveren. De organisatie is de militante vleugel van het religieuze studiecentrum Markaz Dawa ul-Irshad dat in 1987 in Lahore werd opgericht door universiteitsprofessor Hafiz Mohammad Saeed. Volgens Saeed is jihad een heilige noodzaak tegen de bedreiging van de Westerse democratie.

Het Lashkar-e-Toiba is al sinds 1993 actief in Kasjmir. De meeste leden komen niet uit de streek maar uit Pakistan en Afghanistan. Een aantal leden van de organisatie stierf vorig jaar in oktober bij de slag om Mazar-i-Sharif tegen troepen van de Noordelijke Alliantie en de Verenigde Staten. Abdullah werd naar eigen zeggen met 50 anderen opgeleid in Aska nabij Muzaffarabad, de hoofdstad van Pakistaans Kasjmir. Hij leerde er met wapens en explosieven omgaan om de moslimbroeders in Kasjmir te gaan bevrijden.

Onze instructeur had nog in Afghanistan tegen de Sovjets gevochten en streed aan de zijde van de Taliban. Nu was hij terug in Pakistan voor de jihad in Kasjmir, zegt Abdullah. Als jonge recruut kreeg hij vaak te horen dat in Kasjmir duizenden moslims werden vermoord, hun vrouwen verkracht en hun huizen vernietigd. Dat maakte me kwaad. Bovendien was het heel warm en vooruitzicht op een avontuur in de bergen sprak me wel aan.

Twee gidsen smokkelden Abdullah en Adnan over de Line of Control die wordt bewaakt door Indiase troepen. Op 13 juli vielen ze een werkkamp aan in Rajiv Nagar nabij Jammu. Ze schoten de magazijnen van hun kalasjnikovs leeg en wierpen vijf granaten binnen de omheining. Bij hun vlucht door het woud werd Adnan door de politie neergeschoten en Abdullah gevangen genomen.

Hoewel India een massale troepenmacht op de been heeft in Kasjmir, blijven er nog geregeld moslimmilitanten infiltreren. Gidsen krijgen tot 210 euro per strijder die ze Kasjmir binnensmokkelen. De expedities vertrekken vaak vanuit Pakistaanse grensposten onder dekking van mitrailleurvuur. De paden lopen door een bergachtig en dichtbebost landschap waarin achtervolgingsacties van het Indiase leger gedoemd zijn te mislukken.

Xml=2

Ref: ap ip cr